torsjö live vers2

SD vill ha Hanna Nilsson kvar – därför bryter M och KD samarbetet

SD vill ha Hanna Nilsson kvar – därför bryter M och KD samarbetet

SD har nu föreslagit samarbetspartierna M och KD att Hanna Nilsson ska sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande. Det kan M och KD inte acceptera. Därför kommer de att söka andra samarbetspartier för att bilda en majoritet. Hanna Nilsson meddelar på fredagskvällen SVT Nyheter Skåne att hon kommer att återgå i tjänst på måndag för att kommunen ska ha en bra övergång tills en ny majoritet tillsätts.

Budgetarbetet blir nu uppskjutet i väntan på ett nytt styre.

Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar (KD). Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Efter de senaste veckornas avslöjanden om Hanna Nilssons uttalanden har M och KD inte längre förtroende för Hanna Nilsson. De har krävt att SD kommer med förslag på åtgärder under denna vecka. På fredagseftermiddagen fick de SD:s handlingsplan som innebär att partiet fortsatt står bakom Hanna Nilsson som kommunstyrelsens ordförande.

– Hon har förbrukat förtroendet och vi måste agera utifrån vad vi anser vara det bästa för Hässleholms kommun och våra medborgare. Det gör vi nu, skriver Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar (KD) i ett pressmeddelande.

– Ett fortsatt styre tillsammans med SD är inte tänkbart om Hanna Nilsson sitter kvar, i uppdrag kopplade till kommunstyrelsen eller annan nämnd. Det måste finnas ett förtroende för fortsatt samarbete och det finns inte längre, skriver de.

De förklarar att de anser att Hässleholms kommun behöver ett majoritetsstyre och att ett minoritetsstyre inte är en önskvärd lösning. Därför går de nu ut till samtliga andra partier och informerar om att de är öppna för ett nytt samarbete för ett majoritetsstyre i kommunen.

Lina Bengtsson säger till Frilagt att SD:s handlingsplan inte innehåller några åtgärder med anledning av det som hänt, mer än Hanna Nilssons personliga löften.

– Hon ska tänka på hur hon uttrycker sig. Men det är inga sådana åtgärder som vi har fört fram. Det det handlar om för oss är att Hanna Nilsson inte kan sitta kvar i kommunstyrelsen eller i nämnder, säger Lina Bengtsson.

Så tydliga var ni inte på presskonferensen för en vecka sedan?

– Det var för att ge SD handlingsutrymme. Nu har de haft en hel vecka på sig. Vi har haft egna möten under veckan och även meddelat SD hur vi ser på det här, säger Lina Bengtsson.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M), som ersätter Hanna Nilsson (SD) som ordförande i kommunstyrelsen, vill efter SD:s besked vända sig till övriga partier för att få ett nytt majoritetsstyre i kommunen. Foto: Urban Önell

Hon berättar att hon blev förvånad över SD:s svar.

– Det måste jag nog säga efter de diskussioner som varit den senaste tiden.

Hon betonar att det främst handlar om att återupprätta förtroendet för kommunen hos medborgarna.

– Detta har påverkat kommunen på ett negativt sätt. Vi vill ta ansvar och det gör vi nu, säger hon.

Hon vill inte säga vilka partier M i första hand vill samarbeta med.

– För en majoritet krävs antingen SD eller S, men vi ser gärna ytterligare samarbetspartier. Nu går vi ut brett och förutsättningslöst så får vi ta det därifån.

Hon kan inte säga något om hur snart ett förslag till nytt styre kan presenteras, men samtalen kommer att påbörjas direkt efter helgen.

– Vi behöver få till det så fort som möjligt, säger hon.

Christer Caesar (KD).

KD-ledaren Christer Caesar är lika tydlig med att det är slut med SD-samarbetet.

– Om de inte vaknar till liv inom några dagar eller timmar, säger han och öppnar för att SD har möjlighet att ändra sig om det sker snabbt.

Han är också öppen för samarbete med andra partier.

– Vi känner att kommunen behöver en majoritet.

Han konstaterar att det är bråttom att göra en överenskommelse. Sedan är det kommunfullmäktige som beslutar vem som ska ha vilka poster. Fullmäktige sammanträder närmast nu på måndag och därefter om en månad då frågan tidigast kan komma upp, om det inte blir ett extra sammanträde.

Christer Caesar berättar att budgetförhandlingarna kommer att skjutas upp. Det blir inget beslut i juni som planerat utan snarare under hösten.

– Det är ju ingen ordning på styret än, säger han.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) bekräftar att hennes parti fått informationen av M och KD och även tog upp frågan på sitt årsmöte på torsdagskvällen.

– Vi målade upp olika möjliga scenarier om vad som kunde hända och årsmötet gav oss mandat att föra diskussioner om ett samarbete, berättar hon.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) har sitt partis mandat att diskutera samarbete med andra partier för en ny majoritet.

Hon betonar att hon och hennes partikamrater är beredda att ta ansvar.

– Vi kan sätta oss i diskussioner för att skapa en majoritet. I det här läget måste vi tänka på det bästa för kommunen. Man kan inte bara sitta bredvid och skrika utan vi är beredda att ta ansvar.

Lena Wallentheim trodde att Hanna Nilsson skulle få lämna eftersom M och KD varit så tydliga med att styret med SD inte kan fortsätta som förut.

– Partiet måste gå före jaget. Jag är lite förvånad för hos oss hade det varit viktigt att partiet kunde vara kvar i majoriteten och att man tog avstånd från den som gjort så här, säger hon.

Hon anser också att budgeten måste vänta för att partierna i ett nytt styre ska kunna vara med och påverka.

– Annars går man inte in och sätter sig i ett styre, säger hon.

Simon Berneblad (KD).

Lena Wallentheim hoppas också att det går snabbt att komma överens om ett nytt styre.

– Det är bråttom, särskilt om de väljer att hon inte ska avgå. Tills ett nytt styre är klart sitter alla kvar, säger hon.

Enligt Simon Berneblad (KD) har Hanna Nilsson tidigare meddelat att hon är sjukskriven en vecka till. En sjukskrivning kan dock brytas och hon skulle kunna gå in som kommunstyrelsens ordförande tills ett nytt styre är klart.

– Ansvaret ligger ju på SD. Sen är det lika olämpligt som innan, en sjukskrivning går ju inte över bara sådär, skriver Simon Berneblad i ett sms till Frilagt.

Frilagt har förgäves sökt Ulf Berggren, som ska vara SD:s talesperson, för en kommentar om partiets ställningstagande. Vi har också sökt Hanna Nilsson som inte svarar oss, men har skrivit ett meddelande till SVT Skåne där hon säger att hon ska återgå i tjänst på måndag.

– Jag kommer så klart avgå när KF har skapat en ny majoritet. Jag har fullt förtroende från mitt parti och det är SD och inte någon annan som bestämmer vem som ska leda SD Hässleholm. Jag kommer återgå i tjänst på måndag för att kommunen ska ha en bra övergång tills en ny majoritet tillsätts, skriver hon.

Andra medier har också fått ett pressmeddelande från SD i Hässleholm där Ulf Berggren säger att SD sitter kvar tills en ny majoritet finns.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-17 Krismöte – M och KD tar avstånd från Hanna Nilsson (KD)

2023-03-17 Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

2023-03-18 Oppositionen om Hanna NIlsson (SD): ”Vilda Västern-fasoner”

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se