torsjö live

Splittrat stöd till S + M – Liberalerna räddar nytt styre

Splittrat stöd till S + M – Liberalerna räddar nytt styre

Fortfarande är det oklart vilka partier som kommer att stödja en ny styrande minoritet med Socialdemokraterna och Moderaterna i Hässleholms kommun. Men L med sina tre mandat lovar att rädda det planerade nya styrets budget som därmed inte lär kunna röstas ned av någon annan konstellation. Fler partier kommer att ingå i en valteknisk samverkan. Även om inte alla gett tydligt besked ännu kan S och M räkna med att inom kort få ta över styret.

Stämningen var god mellan S och L, åtminstone innan mötet startade Från vänster Lena Wallentheim (S), Joachim Fors (S), John Bruun (L) och Thomas Haraldsson (L).
Liberalerna kan rädda den nya S- och M-minoriteten. Stämningen var god mellan S och L redan vid de första mötena om att bilda nytt styre i kommunen, här den 6 april, från vänster Lena Wallentheim (S), Joachim Fors (S), John Bruun (L) och Thomas Haraldsson (L).

Den politiska krisen som uppstod efter avslöjandena om kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilssons (SD) uttalanden i Vittfarnas vikingaby är ännu inte helt över. S och M har bjudit in alla partier utom SD och FV och bett om stöd genom ett valtekniskt samarbete. L har redan svarat ja, övriga planerar att återkomma i nästa vecka.

Minst två partier med totalt minst sju mandat behöver ingå i en valteknisk samverkan för att ett nytt styre ska kunna ta över. KD anklagar M för svek när de lämnade sin mångåriga samarbetspartner för att förhandla med S. Därifrån kan S och M inte räkna med något stöd. FV har redan avvisats av S och kommer inte att tigga om att få samverka. C med tre mandat vill stödja, men kommer inte att rösta ja till budgeten utan att också få ingå i den styrande koalitionen. V med fyra mandat är positiva, men avvaktar ett medlemsmöte. MP är också positiva, men avvaktar detaljer om upplägget och har bara två mandat.

L fick S och M till förhandlingsbordet

L med tre mandat är hittills det enda parti som tydligt sagt ja till valteknisk samverkan med S och M.

– Jag ser L:s roll som oerhört viktig. Det var faktiskt vi som fick dem till förhandlingsbordet, säger L-gruppledaren Thomas Haraldsson.

Thomas Haraldsson (L).
– Vi har gett klart besked, säger Thomas Haraldsson (L). Foto: Urban Önell

Han syftar på partiets pressmeddelande den 16 april med förslaget att enbart S och M skulle återuppta de strandade förhandlingarna med alla partier.

– Därefter tog jag kontakt med både Lina och Lena och bad dem tänka igen och visa att de är ansvarsfulla. Jag erbjöd också att vi kunde kalla till ett möte och ta in professionell hjälp, berättar han.

Lina Bengtsson (M) och Lena Wallentheim (S) lyssnade, men klarade själva att ta kontakt och inleda nya förhandlingar. Thomas Haraldsson säger dock att han haft tät kontakt med Lina Bengtsson.

Romantiskt bildkollage på Lena Wallentheim socialdemokraterna och Lina Bengtsson moderaterna
Samarbetet Lina Bengtsson (M) och Lena Wallentheim (S) ser ut att gifta sig. Manipulerat bildkollage.

– Det ser jättepositivt ut och jag hoppas att de snart kommer i mål, säger han.

L ställer upp på valtekniskt samarbete utan reservationer.

– Vi har gett klart besked. Vi kommer inte att vara tuvan som stjälper lasset, säger Thomas Haraldsson.

Men han hoppas att L får insynsplatser i nämnder.

– Eftersom vi inte har det idag är det en sak som står på önskelistan så att vi får känna att vi är med och får information.

Han konstaterar att det behövs minst ett parti till för att fullmäktige ska rösta fram ett nytt styre.

– Jag förutsätter att de andra är lika ansvarsfulla. Både C och V säger att de vill inget hellre än att få bort Hanna Nilsson, säger han.

Han säger att detta egentligen inte är L:s första mål.

– Men vi vill ha ett hållbart styre som man har förtroende för och en del i det är att Hanna Nilsson måste lämna posten som kommunstyrelsens ordförande.

L är också beredda att rösta på en kommande S- och M-budget om det behövs.

– Det är självklart en fråga som måste lösas. Vi får se hur det går att få till det, men jag är hoppfull.

– Vi kommer att ta det ansvar som krävs.

Däremot har L inte intresse av att ingå i styret.

– Vi vill helst inte göra det. Vi förstår att om S och M ska styra ihop är det svårt nog. Att då ta in ett tredje parti eller fler blir ännu svårare, säger Thomas Haraldsson.

I ett valtekniskt samarbete står partiet utanför och driver sin egen politik.

C vill vara en del av styret för att stödja budget

Centerpartiets gruppledare Anders Edwall berättar att partiet stöder ett nytt styre med S och M i minoritet.

– Vi behöver ett nytt styre utan SD, säger han.

Men C kommer inte att stödja en budget från S och M. För att rösta ja kräver partiet att vara en del av styret.

– Vi är väldigt tydliga med att vi kan inte tänka oss att bryta mot praxis och rösta på någon annans budget, säger Anders Edwall.

Partiet har egen bitter erfarenhet av detta från 2016-2017 då det rödgröna styret avgick efter att dess budget röstats ned när SD och FV röstade på den borgerliga budgeten.

– Antingen får vi delta i styret eller får det vara något annat parti som garanterar att minoritetens budget går igenom, säger Anders Edwall.

Anders Edwall (C).
Anders Edwall (C) kommer bara att rösta på budgeten om C får vara med i styret. Foto: Urban Önell

Det räcker att budgeten får större stöd än något annat eventuellt block. Det troligen största oppositionsblock som skulle kunna bildas skulle vara SD, KD och FV med totalt 25 mandat, vilket är ett fler än S och M har själva. Därmed bör det räcka med ett stödparti, vilket redan finns genom L.

Anders Edwall är inte orolig för att bidra till att SD kommer tillbaka om C inte stöder en S- och M-budget.

– Nej, jag ser egentligen ingen risk för det.

– Det faller tillbaka på S och M att få ett tydligt och stabilt minoritetsstyre. Jag förstår att man måste göra stora eftergifter. Men alla måste också få driva sin politik. Jag tror att det kommer att lösa sig. Det vi väntar på nu är en presentation av hur det valtekniska samarbetet ska se ut, säger han.

C ger definitivt besked efter ett medlemsmöte i nästa vecka.

För att ett nytt styre ska tillsättas av fullmäktige krävs mer än 50 procent av rösterna. Där är både C och L med, vilket ger sex mandat. Alltså fattas ett. Både V och MP har ställt sig positiva, men ännu inte lämnat formellt besked.

MP beredda att ställa upp om det behövs

Miljöpartiets gruppledare Arberesha Sabani säger att hon är glad att M och S återigen försöker hitta en lösning.

– Rent matematiskt behövs både M och S, konstaterar hon.

– Det kaos som SD skapat är horribelt för både kommunen och medborgarna som också reagerat genom manifestationen. Vi är beredda att ställa upp för kommunens bästa om det är så att det behövs, säger hon.

Arberesha Sabani (MP)
Arberesha Sabani (MP) säger att hon och hennes parti är beredda att ställa upp om det behövs.

Hon berättar att hon även på sitt jobb i Höörs kommun får frågor om vad det är som händer i Hässleholm.

– Vi måste skapa stabilitet i kommunen och det snabbt, säger hon.

Hon hoppas också på insynsplatser i nämnder, något som Mp liksom L saknar idag. Partiets styrelse och fullmäktigeledamöter sa i princip ja till en valteknisk samverkan vid ett möte på torsdagskvällen, men avvaktar ytterligare information.

V väntar på medlemmarnas beslut

Vänsterpartiet ska ha medlemsmöte på tisdag och innan dess vill gruppledaren Magnus Åkeborn inte säga för mycket.

– Men situationen är ohållbar som den är nu. Hanna Nilsson och SD måste bort från makten, säger han.

– Vi måste hitta lösningar och vara pragmatiska. Sedan är det alltid svårt, att vara pragmatisk gör att de politiska åsikterna blir nedslipade och det är ett demokratiskt problem. Men i ett nödläge så får det vara så, det hjälper inte att sitta utanför rummet heller. Vi är beredda på det mesta och kan diskutera vidare, säger han.

Magnus Åkeborn (V).
Magnus Åkeborn (V) vill hitta lösningar, men säger inte för mycket förrän medlemmarna fått bestämma på tisdag. Foto: Urban Önell

Han betonar att det handlar om demokratiska processer som måste få ta lite tid.

– Vi är väldigt noga med det.

KD ville fortsätta samarbetet med SD

KD-ledaren Christer Caesar berättar att hans parti troligen inte kommer att delta i en valteknisk samverkan med S och M.

– Inte som det ser ut just nu. Men det beror på vad de erbjuder. Vi går inte med och röstar på deras budget om vi inte får igenom vår politik, säger han.

Han är besviken på M.

– De får gärna regera ihop, men det sätt som de lämnade på tycker jag var beklämmande. Ena dagen pratade de om att fortsätta vårt samarbete, nästa dag fick vi veta att de förhandlade med S, säger han.

Majoritetsstyret sprack.
Christer Caesar (KD) är besviken på hur M med kommunalrådet Lina Bengtsson lämnade samarbetet för att börja förhandla med S efter att majoritetsstyret med SD och Hanna Nilsson spruckit. Foto: Berit Önell

Han bekräftar den bild av fortsatt dialog med SD som kom fram i Frilagts publicering av meddelanden från “Dansbandets” Messengergrupp.

Han anser att samarbetet med SD inte hade behövt avbrytas.

– Det kunde fortsatt för Hanna Nilsson hade redan talat om att hon avgick, säger han och syftar på att hon och Ulf Berggren deklarerat att de skulle byta poster med varandra i sommar.

Han försvarar den så kallade hybridlösningen utan en gemensam majoritet men där M och KD behöll sina ordförandeposter i nämnderna.

– Det var det det blev innan vi visste om Hanna Nilsson tänkte avgå. Vi försökte hålla ihop det så mycket som möjligt utan ett formellt samarbete, säger han.

Han tror att det bästa hade varit om det tidigare samarbetet fått fortsätta.

– Det hade varit bäst för kommunen att vi fortsatte med det vi höll på med. Vilka personer som sitter på vilka poster har mindre betydelse. Hanna skulle inte vara kommunstyrelsens ordförande, men samarbetet i övrigt har fungerat bra. Jag tror att kommunen också mådde bra, säger han.

FV vill inte ha med SD att göra förrän Hanna Nilsson avgått

Nya diskussioner pågår nu mellan KD och SD. Om Folkets Väl, som hade ett valtekniskt samarbete med det tidigare styret, går med skulle dessa partier samla 25 mandat.

– Att spekulera i ett nytt SD-KD-FV-styre är att gå alldeles för långt, säger FV:s ordförande Ernst Herslow.

Han säger att FV kommer att rösta på sin egen budget i första hand.

– Därefter blir det den som är näst bäst och det lär inte bli S, säger han.

Ernst Herslow (FV).
Ernst Herslow (FV) säger att FV inte kommer att försöka bilda ett minoritetsstyre med SD och KD. Foto: Urban Önell

FV:s gruppledare Björn Widmark är inte intresserad av någon som helst diskussion med SD i nuläget. Att ingå i ett minoritetsstyre med KD och SD beskriver han som helt uteslutet.

– Så länge Hanna Nilsson sitter där vill inte jag ha med SD att göra. Jag har hört alla band och det tycker jag att alla andra också ska göra, säger han.

– Hon måste gå och det skulle hon gjort för länge sedan. Ovillkorligt. Hon har förbrukat förtroendet och för varje dag blir det ännu värre.

Han förstǻr inte varför SD vill vänta tills i sommar med att byta ut Hanna Nilsson.

– Vad är det för snack? Har de inte begripit att det är ett akut läge?

Han vill dock inte i nuläget lämna det valtekniska samarbetet.

Björn Widmark tycker fortfarande att det bästa hade varit om alla partier utom SD bildat en “samlingsregering”, vilket han också föreslagit.

– Vi kan prata med alla partier och kan ingå i en samlingsregering, säger han.

Björn Widmark (FV).
Björn Widmark, gruppledare för Folkets väl, tycker fortfarande att det bästa hade varit en ”samlingsregering” med alla partier utom SD. Foto: Berit Önell

Han kan även tänka sig ett samarbete med S om Lena Wallentheim ändrar sig och tar tillbaka det hon sagt om att FV är det enda parti som S inte kan samarbeta med.

– Jag har en förlåtande attityd. Men jag behöver inte ligga på knä, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-03 ”Dansbandet” fortsatte dialogen efter kommunstyrets kollaps

2023-05-03 Dansbandet en ny styrmodell på SD:s initiativ

2023-05-04 Nästan klart för S och M i minoritetsstyre

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se