torsjö live vers2

Jätteläckan åtgärdad: Tyringe skola har el och vatten igen

Jätteläckan åtgärdad: Tyringe skola har el och vatten igen

Efter byte av vattenskadade ställverk och 90 meter vattenledning fungerar både el och vatten igen på Tyringe skola på fredagen. Därmed kan eleverna i årskurs 4-9 lämna distansundervisningen i hemmen som pågått sedan i måndags och återgå till vanlig skolundervisning efter långhelgen.

Pär Hansson, biträdande chef för barn- och utbildningsförvaltningen, berättar att allt fungerade bra när elsystemet teststartades på fredagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Så allt är klart tills vi startar skolan på onsdag, den 7 juni, säger han.

Ett gigantiskt grävarbete inleddes på måndagen kring slukhålet. Foto: Urban Önell
Ett gigantiskt grävarbete inleddes på måndagen kring slukhålet. Foto: Urban Önell

Men det var inte givet att allt skulle fungera så snart. En enorm läcka på en gammal dricksvattenledning på fyra meters djup hade både skadat avloppsledningen intill som täppts igen och börjat rinna baklänges och orsakat ett stort slukhål på skolgården. Problemet var inte lätt att åtgärda.

– Det var hål på flera ställen på ledningen. Vi försökte först laga röret, men det uppstod nya läckor, berättar Linda Arvidsson, enhetschef kommunikation på det kommunala bolaget Hässleholm Miljö där va-avdelningen Hässleholms Vatten ingår.

Det slutade med att hela den inkommande vattenledningen, 90 meter lång, byttes ut och brunnarnas bottnar göts om. Avloppsledningen har lagats och spolats ren från grus.

En del av skolans källare översvämmades på grund av läckan. Där fanns ställverken till elförsörjningen. Elen måste därför stängas av. Ställverk som stått under vatten har nu bytts ut.

– Det är jätteskönt och jag vill verkligen understryka hur gott samarbete vi haft med alla inblandade, säger Pär Hansson.

– Det har gått bättre än förväntat, jag är otroligt tacksam, säger han.

Han fick information om läckan på måndagsförmiddagen. Skolchef Niklas Persson beslöt snabbt att skicka hem eleverna i årskurs 4-9. Klockan 14 hölls ett möte med en lägesrapport för alla berörda ansvariga i skolmatsalen.

Enligt Pär Hansson framkom vid mötet att “ett litet slukhål” upptäckts på söndagen intill en dagvattenbrunn på skolgården.

– Det fanns då inga indikationer på att det var något större. Men på måndagen sjönk marken undan allt mer, förklarar han.

Han har inte sett några bilder från söndagen. Men den privatperson som slog larm på söndagen publicerade också bilder och en film i Facebookgruppen Tyringe Anslagstavla. De visar tydligt att det inte är något litet hål. Det är minst två-tre meter i diameter och fyllt av smutsigt vatten som rör sig.

– Det är bra och positivt att allmänheten reagerar, säger Pär Hansson och tackar även Frilagt för att vi ställer frågor om detta.

Händelsen kommer att utvärderas för att man ska dra lärdomar som kan användas om något liknande skulle hända igen..

– Vi kommer att ha ett möte med tekniska förvaltningen för att summera hur det gått till, säger Pär Hansson.

Han berättar också att det under arbetet med läckan upptäcktes att dagvattenbrunnarna var dåliga. Dessa kommer att bytas ut under sommarlovet och skolgården asfalteras om.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-29 400 elever hemskickade: Vattenhål skapade slukhål på skola

2023-05-30 Vattenläckan stänger delar av Tyringe skola resten av veckan

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se