torsjö live vers2

Majoritet för att lägga 30 miljoner till på badhuset

Majoritet för att lägga 30 miljoner till på badhuset

Alla politiska partier utom SD meddelade på måndagen att de är beredda att lägga 30 miljoner kronor till på ett nytt badhus i Hässleholm. SD har ännu inte tagit ställning.

Kostnaderna för det planerade badhuset beräknas öka med ytterligare 30 miljoner kronor, vilket Frilagt var först med att berätta. Slutnotan blir därmed 405 miljoner kronor.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar en stålbassäng.
Det nya badhuset ska få bassänger i stål som både kräver mindre underhåll och kan uppföras snabbare. Foto ur kommunens utredning

Vid ett möte i förra veckan med den parlamentariska gruppen, där alla partier har en representant, ställde sig alla positiva till att låna 30 miljoner till. Men därefter skulle ledamöterna gå tillbaka till sina partier för att förankra ställningstagandet och ge besked senast klockan 10 på måndagsförmiddagen. Då höll styrgruppen för badhuset ett nytt möte.

– Vi fick svar och är beredda att gå fram med ett äskande på 30 miljoner till kommunfullmäktige, berättar styrgruppens ordförande Stefan Larsson (M).

Formellt är det tekniska nämnden som kommer att gå fram med ett äskande. Därefter behandlas ärendet i kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen innan beslut fattas i kommunfullmäktige, troligen den 28 augusti.

Fördyringen beror på att kostnaderna generellt har ökat liksom inflationen och att kronan försvagats. Entreprenören Peab och kommunens tjänstepersoner har därför gemensamt bedömt att 30 miljoner kronor till krävs om badhuset ska få de planerade funktionerna. Det enda som graderas ned är vattenreningen som istället för en ultrarening får stanna vid den nivå som är standard för simhallar i Sverige.

Risken finns att kostnaderna kan öka ytterligare innan badhuset är klart.

– Jag kan bara svara för min personliga åsikt, men jag ser det som att 405 miljoner är taket, säger Stefan Larsson.

I så fall måste det alltså bli ändringar i konceptet om kostnaderna rusar iväg ännu mer.

Familjeavdelningen blir innehållsrik och mer än det som finns på skissen kan tillkomma.
Familjeavdelningen blir enligt planerna innehållsrik.

Stefan Larsson betonar att det är viktigt att badhuset blir byggt och får tillräcklig kapacitet.

– Det ska byggas för att klara av att hantera simskolor och det badtryck som kommer om simhallarna i Tyringe och Bjärnum måste stänga för renovering under längre tid, säger han.

Han konstaterar att simhallarna är cirka 50 år gamla och att mer omfattande renoveringar därför väntar.

– Få miljöer är så aggressiva som simhallar med klor och vatten, säger han.

Idag är två simhallar stängda för allmänheten. På Tyrs Hov i Tyringe pågår en stor takrenovering och Qpoolen i Hässleholm stängde i våras på grund av Legionella.

Berit Önell

Läs mer:

2023-06-01 Badhuset kan kosta över 400 miljoner

2023-06-15 Badhuset fördyras – tillskott på 30 miljoner behövs

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se