torsjö live vers2

Upphäver inte bankens bygglov trots jäv

Upphäver inte bankens bygglov trots jäv

Kommunen upphäver inte bygglovet för utbyggnaden av Sparbanken Göinge i Vinslöv trots att en ledamot i miljö- och stadsbyggnadsnämnden var jävig.

– Rådet vi fått är att inte upphäva det. Skulle vi göra det hade det egentligen krävts att banken önskat det, säger nämndens ordförande Bo Persson (M) som betonar att det är viktigt att ett beslut om bygglov är rättssäkert för fastighetsägaren.

Bilden visar Bo Persson.
Bo Persson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Bo Persson berättar att kommunen tagit hjälp av expertis på området, både av en jurist som är specialiserad på plan- och bygglagen och av intresseorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.

– Generellt är gynnande beslut av en myndighet väldigt tungt vägande. Det ska mycket till för att riva upp ett sådant beslut, säger Bo Persson.

Rådet blev alltså att inte upphäva beslutet, trots att ersättaren Cecilia Tönning (SD), som vid beslutet gick in som ordinarie ledamot, enligt Bo Persson var jävig. Anledningen var att hon är huvudman i Sparbanksstiftelsen i Vinslöv som är bankens majoritetsägare.

Beslutet togs vid ett extra sammanträde efter att banken tidigare presenterat ett bygglov som inte var giltigt och som enligt bygglovschef Katarina Finyak kan vara en förfalskning. Ärendenumret var falskt och beslutet var inte inlagt i ärendehanteringssystemet.

Två andra ledamöter deltog inte i sammanträdet på grund av jäv just för att de har en liknande koppling till banken. Nämndens vice ordförande Johan Lindman (S) är också huvudman i Sparbanksstiftelsen i Vinslöv medan ledamoten Jonas Klein (FV), som Cecilia Tönning ersatte, är huvudman i Rökes sparbanksstiftelse som också ingår i Sparbanken Göinge.

Jonas Klein tyckte att det var självklart att anmäla jäv.

– Mitt oberoende kan ifrågasättas. För säkerhets skulle hörde jag med en partikamrat. Om man känner att man kan misstänkas vara jävig så är man det, säger han.

Men det framgår inte av protokollet att någon var jävig. Enligt Bo Persson behövs det inte när det bara är ett ärende på dagordningen och den som anmäler jäv inte behöver gå ut för att sedan komma tillbaka.

Det finns flera rättsfall där beslut om just bygglov upphävts på grund av jäv. Men det påverkar inte Hässleholms kommuns beslut.

– Inget fall är likt det andra, säger Bo Persson.

Han konstaterar också att fallet är ovanligt och att det därför inte är lätt att veta hur det ska hanteras.

– Det är rätt många jurister som inte känner till det, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-07-31 Misstänkt förfalskning bakom bankens bygglov

2023-08-04 Anställd avstängd efter fejkat bygglov

2023-08-12 Jäv vid nytt beslut om bankens bygglov

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se