torsjö live vers2

Högtidlig invigning: Kulturdagarna har startat

Högtidlig invigning: Kulturdagarna har startat

Hässleholms första egna kulturdagar invigdes på torsdagskvällen högtidligt med bandklippning, trumpetfanfar och tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Connie Asterman (S). Ceremonin ramades in av blåsmusik med Kulturskolans ungdomsorkester och opera med Pavarottisångarna.

Bilden visar bandklippningen som inviger Kulturdagarna.
Nu är Kulturdagarna i gång. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Connie Asterman (S) klippte det blågula bandet. Lena Bäckström, ordförande i Hässleholms konstförening, till höger, och hennes företrädare Elizabeth Möller, assisterade.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När ungdomsorkestern avslutat sin uppskattade konsert i kulturhusets entréhall hälsade Kulturdagarnas projektledare Tin Josefsson välkommen från den lilla scenen. Hon gav mikrofonen vidare till Connie Asterman som uttryckte sin stolthet över arrangemanget med ett digert program för alla åldrar och ett unikt samarbete mellan olika aktörer, både offentliga, privata och ideella.

– Vilken helg vi går till mötes! Vi kan få se teater, musik film, dans och mycket, mycket mer, sa hon.

Bilden visar Tin Josefsdotter.
Tin Josefsdotter, projektledare för Kulturdagarna, hälsade publiken välkommen.

Pavarottisångarna sjöng främst kända melodier ur Pavarottis repertoar. Operasångarna Åsa Nordgren, Henrik Lagercrantz och Per-Anders Hedlund ackompanjeras vanligtvis av Ingvar Albihn, även ledare för Hesslekören och kyrkomusiker i Tyringe. Men på grund av sjukdom var han ikväll ersatt av en annan kyrkomusiker, Torbjörn Karlsson från Malmö.

Bilden visar Pavarottisångarna.
Pavarottisångarna, här Henrik Lagercrantz, ackompanjerades av Torbjörn Karlsson.

Men den första av tre fullspäckade dagar med många gratisevenemang startade redan klockan 16 med kortfilmsfestival för barn. Lite senare kunde även vuxna se kortfilmer och Dansstudio 14 erbjöd provapådans för alla åldrar. Torsdagskvällen avslutades med konsert i röda salongen med två kända och mångfacetterade artister: Lill Lindfors och Jan Lundgren.

Under fredagen och lördagen sker en del av programmet i ett kulturtält på Stortorget. Först ut är Andressons Dansakademi med uppvisningar i latinodans klockan 15.30 och 16.30. Intresserade kan därefter prova på solodans med dansakademin i kulturhusets vita salong. Fredagen bjuder också på bland annat sing-a-long för hela familjen på biblioteket klockan 16 och luftakrobatik på sju meters höjd på Stortorget klockan 17. Klockan 19 spelar konsertpianisten Per Tengstrand i röda salongen och visar sin film Freedom of the will, om människor och händelser som påverkats av Beethovens musik.

Bilden visar publik i kulturhuets entréhall.
Publiken tog plats i kulturhusets entréhall när Kulturdagarna startade på torsdagen. Under fredagen och lördagen blir det program i hela kulturhuset och också på stan.

På lördagen är butikerna öppna till klockan 15 och det är massor av aktiviteter på stan i Hesselcitys regi. Hässleholms stadsmusikkår marscherar från Stadsparken klockan 11 och avslutar med konsert i tältet på Stortorget. Ateljé Färgaren bjuder in till kreativ familjeverkstad för alla från tre år. Barnföreställningen Allt som är mitt, som ges i blå salongen, handlar om konsumtion, relationer och viljan att passa in. I kulturhuset blir det också fotokonstworkshop och spelprogrammering. Klockan 18 är det dags för operan Kronbruden, en svensk Romeo och Julia-saga, i röda salongen.

Under alla dagarna visas utställningen Se din konst! Barnens tid i konsten i utställningshallen. Hässleholms konstförenings utställning Ljuset i höstmörkret i Galleria-galleriet är öppen på lördagen. Den som är intresserad av information om den offentliga konsten i Hässleholm kan gå på konstpromenad med appen Be here then.

Text och foto: Berit Önell

Bilden visar två trumpetare.
Kulturdagarna invigdes också med trumpetfanfar.
Bilden visar Pavarottisångarna.
Pavarottisångarna består av operasångarna Åsa Nordgren, Henrik Lagercrantz och Per-Anders Hedlund.

Läs mer:

2023-09-08 Lill Lindfors ersätter Riedel – program för alla åldrar på kulturdagar

2023-09-12 Barns konst i kulturhusets utställningshall

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se