Gruppen-3a-328x120

Frikänd från vapenbrott – men polisen förstörde hans 1700-talspistoler

Frikänd från vapenbrott – men polisen förstörde hans 1700-talspistoler

Anklagelserna om grovt vapenbrott mot Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby var ogrundade. Förundersökningen är nu nedlagd. I förra veckan fick han tillbaka de beslagtagna vapnen: en soft airgun och två 1700-talspistoler. Men då var de unika historiska pistolerna förstörda. Någon förklaring har inte lämnats. Enligt polisen hävdar Nationellt forensiskt centrum att de inte monterats isär vid den tekniska undersökningen. Men beslagsprotokollets bilder visar att de var hela när polisen hämtade dem vid den dramatiska stormningen av vikingabyn för snart ett år sedan. Polisens kvittens bekräftar att de var skadade vid utlämnandet. Oddvar Lönnerkrantz är mäkta upprörd.

– Det här är inte bara leksaker utan autentiska historiska föremål, säger han.

Bilden visar de två flintlåspistolerna hos polisen i Malmö.
Flintlåspistolerna hade allvarliga skador när Oddvar Lönnerkrantz hämtade dem hos polisen. Foto: Vittfarnas vikingaby

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vapnen beslagtogs vid en husrannsakan understödd av polisens insatsstyrka i vikingabyn utanför Sösdala den 23 mars 2023. Det var kort tid efter inledningen av dramat kring vikingabyns inspelningar av dåvarande kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilssons (SD) uttalanden, ett avslöjande som Frilagt var först med. Skandalen ledde till krav på hennes avgång från samarbetspartierna M och KD. Istället föll det SD-ledda styret och den nuvarande S- och M-koalitionen tog över.

Men vapenbrottet gällde en utredning om olaga hot mot en annan politiker: Kenny Hansson (M), tidigare miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande. Han polisanmälde i juli 2022 ett foto på Facebook där Oddvar Lönnerkrantz poserar med den soft airgun som togs i beslag och en bild från den tecknade tv-serien South Park med texten:“Oh my God! They killed Kenny! You bastards!”

Bilden visar bilden med vapen på Oddvar Lönnerkrantz Facebooksida.
Så här såg den anmälda bilden ut på Oddvars Facebook.

I en film från samma tillfälle som bilden ser vapnet ut just som en soft airgun som Oddvar Lönnerkrantz byter batteri på. Filmen skickade han till Hanna Nilsson, vilket syns i deras Messenger-konversation. Enligt Kenny Hansson var det också Hanna Nilsson som gjorde honom uppmärksam på bilden. Men till Frilagt har hon sagt att hon inte minns det, däremot att hon visade honom en annan bild.

Kammaråklagare Ellen Randau har nu beslutat att lägga ned förundersökningen om grovt vapenbrott med samma ärendenummer som Kenny Hanssons anmälan om olaga hot. Men hon vill inte svara på Frilagts frågor.

– Det enda jag kan kommentera av det du vill ha svar på är att förundersökningen avseende grovt vapenbrott är nedlagd, skriver hon i ett mejl på fredagen.

Bilden visar Oddvar Lönnerkrantz till häst med karolineruniform och flintlåspistol.
Oddvar Lönnerkrantz har fått hem sina flintlåspistoler från karolinertiden. Tanken är att de ska bli del av en utställning med titeln ”Skåne från stenålder till stormaktstid” i vikingabyn. Foto: Vittfarnas vikingaby

Oddvar Lönnerkrantz berättar att det inte var enkelt att få ut vapnen från polisen. Först fick han besked om att han kunde hämta dem i Malmö. Men när han kom till polisens beslagsenhet i Malmö visade det sig att de inte fanns där utan i Göteborg. Han fick ringa dit och be att vapnen transporterades till Malmö. Den 29 februari kunde han till slut hämta dem. Men då var de alltså skadade. På den ena flintlåspistolen saknades en skruv och på den andra en laddstake. Detta intygar polisens personal i en kvittens.

Därefter har en närmare undersökning i vikingabyn visat fler skador på vapnen. Bland annat är bygeln lös på en av dem och det finns synliga brottytor på samtliga skruvhuvuden på båda pistolerna.

Bilden visar en av pistolerna med pilar och text om skadorna.
Vikingabyn har nu noggrant dokumenterat alla skador på pistolerna. Foto: Vittfarnas vikingaby

Bilder som togs hos polisen visar de skadade pistolerna. I polisens beslagsprotokolls bildbilaga är de däremot hela.

– Jag ska kräva skadestånd av polisen, säger Oddvar Lönnerkrantz.

Det var också vad polisens utredare Moa Löfgren uppmanade honom att göra. Men polisens uppgifter är motstridiga. Åklagaren har hos Nationellt forensiskt centrum i Linköping beställt en bedömning av om flintlåspistolerna var tillverkade före 1890 och därmed inte tillståndspliktiga. Frilagt har tagit del av inspelningar där utredaren först säger att NFC plockat isär dem för åldersbestämning, sedan att NFC meddelat att de inte tagits isär.

Därmed erkänner polisen inte något ansvar för skadorna. Oddvar Lönnerkrantz har inte heller fått det besiktningsprotokoll som han begärt utan enbart beslagsprotokollet.

– Det är så sjukt. Det är ingen sanning i det de säger. Det måste finnas ett besiktningsprotokoll. Men jag har fotobevis, säger han.

– Det är så självklart att skadorna uppkommit under deras hantering.

Bilden visar en av pistolerna isamband med polisens beslag.
Bilder i protokollets bildbilaga visar att pistolerna var hela när de togs i beslag. Foto: Polisen

Beslagsprotokollet är dessutom feldaterat till den 6 mars 2024 och påstår att han delgavs misstanke den 29 mars 2024. Han frågade därför åklagaren om han skulle delges misstanke i framtiden också. Hon försäkrar att det inte är aktuellt, även det i en inspelning som Frilagt lyssnat på.

Moa Löfgren vill inte svara på frågor från Frilagt. Hon hänvisar till polisens förundersökningsledare Sara Dallal som inte är på plats under fredagen.

Oddvar Lönnerkrantz betonar flintlåspistolernas värde.

– De är väldokumenterade och har bland annat fotograferats tillsammans med Skånska Dragonernas standar och Karl den XII:s nattvardskalk. Det här är inte bara leksaker utan autentiska historiska föremål som har en proveniens (det finns uppgifter om dess ursprung och historia), säger han.

Bilden visar en av ryttarpistolerna tillsammans med en silverbägare.
En av de historiska ryttarpistolerna, fotograferad med Karl XII:s silverkalk.

Han ger inte mycket för polisens agerande, som att lämna ut pistolerna i papperspåsar.

– Bara det, det var museiföremål de handskades med.

Oddvar Lönnerkrantz har polisanmält Hanna Nilsson bland annat för att ha försökt anlita honom och en medarbetare i vikingabyn som torpeder. För detta har hon nyligen delgetts misstanke om stämpling till övergrepp i rättssak. Tillsammans med SD:s gruppledare Ulf Berggren hade hon också polisanmält Oddvar Lönnerkrantz för utpressning genom att ha försökt tvinga dem att låta kommunen köpa vikingabyn. Annars skulle inspelningarna släppas till media. Anmälan ledde till att Oddvar Lönnerkrantz delgavs misstanke om förgripelse mot tjänsteman, inte utpressning.

– Om åklagare och polis bemödade sig om att lyssna på hela inspelningen av det mötet kommer mycket att förtydligas, det var absolut ingen utpressning utan en diskussion, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2022-07-06 Förundersökning om hot mot Kenny Hansson efter bild på Facebook

2023-03-23 Polisen stormade vikingabyn – sökte efter vapen

2023-04-04 Tillslag mot vikingabyn gällde bild på Facebook

2024-01-29 Hanna Nilsson (SD) misstänkt för stämpling till övergrepp i rättssak

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se