torsjö live vers2

Budgeterar för ny restaurangskola

Budgeterar för ny restaurangskola

Hässleholms kommuns styrande minoritet med S och M vill bygga en ny restaurangskola. Det meddelar de i ett pressmeddelande på tisdagen efter att ha haft möte med några av de krögare som vädjat för det nedläggningshotade restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Även oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) deltog i mötet med företrädarna för Hesslecitys krog- och cafénätverk som alltså fick lugnande besked. Kommunens näringslivsavdelning kommer att kontakta dem för fortsatt dialog om samarbete kring praktikplatser med mera.

Förslaget är att bygga vid Hässleholms tekniska skola. Tills den nya skolan står klar kommer delar av den gamla byggnaden att användas, kompletterad med moduler.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Om allt löper på som det ska så ska det vara färdigt höstterminen 2027, berättar kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) för Frilagt.

För 2025 budgeteras för projektering och för de två åren därefter större summor för själva bygget. Moduler budgeteras också.

– Tanken är att det bara ska bli paus i intagningen under ett läsår, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

Bilden visar Restaurangskolan.
En ny restaurangskola kommer att ersätta den befintliga som dömts ut på grund av fukt. Foto: Berit Önell

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen beslutade i mars att restaurangskolans undervisningssalar, matsal och servering inte får användas efter den 1 juli om inte fuktproblematiken åtgärdas. Programmet pausas därför i höst. Problemen har varit kända under flera år, men förvärrats efterhand. Alternativen är nu att renovera, bygga nytt eller avveckla programmet. Kostnaden för att renovera är inte beräknad och byggkostnaden redovisas inte heller i nuläget för att kommande upphandlingar inte ska störas.

– Styrets budget kommer att presenteras i sin helhet nästa vecka och då innehåller budgeten medel för en ny restaurangskola. Det är inte aktuellt att renovera den gamla skolan eftersom den har byggnadstekniska problem som blir väldigt dyra att åtgärda, säger Lena Wallentheim (S) i pressmeddelandet.

Bilden visar Lena Wallentheim och Lina Bengtsson.
Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) planerar för en ny restaurangskola och avsätter pengar i budgeten. Foto: Urban Önell

– Vi vet att restaurangprogrammet är väldigt viktigt för att våra krogar och kaféer ska lyckas rekrytera nya medarbetare med rätt kompetens. För oss är det därför en självklarhet att vi ska kunna erbjuda den gymnasieinriktningen i Hässleholms kommun, säger Lina Bengtsson (M) i pressmeddelandet.

S och M har informerat partierna som lovat stötta S- och M-minoritetens budget, L, MP, V och C, om att en ny restaurangskola kommer att föreslås.

– Vi har inte haft någon regelrätt avstämning, det ska vi ha imorgon, säger Lina Bengtsson.

Övriga partier får vänta tills budgeten offentliggörs vid en presskonferens på måndag.

Berit Önell

Läs mer:

2024-03-21 Restaurangskolans lokaler utdömda – programmet pausas

2024-04-21 Restaurangelever utbildas på praktik – kommunalråd möter krögare

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se