torsjö live vers2

Strid om budgeten på måndag: Simhallsbeslut kan pausas

Strid om budgeten på måndag: Simhallsbeslut kan pausas

Oppositionen lovar att ta strid om förslaget att lägga ned simhallar när kommunfullmäktige ska besluta om budgeten på måndag. Om inte de styrande partierna S och M själva lyfter ut simhallarna kan SD begära ett tilläggsyrkande eller en återremiss på hela eller delar av budgeten.

– Det är ett svek mot alla om vi inte ska fatta beslut på korrekta siffror, säger oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) med anledning av Frilagts avslöjande om att Tyringe simhall har högst driftkostnad i kalkylerna, trots att den är den enda som värms upp av överskottsvärme från en ishall i samma byggnad.

Bilden visar Tyrs Hovs simhall.
Nedläggningen av simhallen i Tyringe kan stoppas eller åtminstone pausas om oppositionen begär återremiss i kommunfullmäktige på måndag. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Flera av oppositionspartierna har förgäves begärt ut alla underlagen som säger att det blir för dyrt att ha kvar Bjärnums och Tyringes simhallar när det nya badhuset på Österås blir klart. De blev inte klokare av de kalkyler som till slut skickades ut efter det senaste sammanträdet med styrgruppen för det nya badhuset den 7 maj.

Frilagt har sedan S och M presenterade sitt budgetförslag den 29 april försökt få klarhet i siffrorna. Vi har fått flera olika kalkyler. Onsdagen den 5 juni fick vi några svar efter att i två veckor ha sökt ansvariga på tekniska förvaltningen om kalkylerna som skickades ut efter styrgruppens möte. Vi fick veta att det inte gick att mäta värmekostnaderna för simhallen i Tyringe separat från resten av byggnaden. Siffrorna i kalkylerna var bara bedömningar.

När Frilagt begärde mer detaljerade underlag blev beskedet att de ska tas fram vid ett möte på måndag morgon – samma dag som kommunfullmäktige beslutar om budgeten. Frilagt ska då få information, men den ska inte skickas till politikerna som ska besluta.

– Vi skulle skicka dem till dig, det är du som har efterfrågat dem, var beskedet.

Hanna Nilsson säger till Frilagt att hon räknar med att kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) kommer att dra ut simhallarna ur budgetförslaget. Driftkostnaden för de två simhallarna uppges vara fem miljoner kronor 2026 då de styrande vill stänga dem.

– De måste ju också vara intresserade av detta. Det handlar bara om fem miljoner kronor, de har hon på sista raden om det skulle krävas, säger Hanna Nilsson.

– Det enda seriösa från deras sida är att se till att hela kommunfullmäktige har korrekta uppgifter. Det kan inte vara oppositionens eller medias ansvar. Det är de styrande som kan ge uppdrag till tjänstemännen. Speciellt när man vet att det finns ett så stort missnöje måste man ju se till att det är korrekt, säger hon.

Bilden visar Hanna NIlsson.
Hanna Nilsson (SD) säger att de styrande S och M måste se till att kommunfullmäktige får korrekta uppgifter före beslutet. Foto: Berit Önell

Hon förstår inte hur det kan vara möjligt att Tyringes simhall skulle vara dyrast med tanke på värmeåtervinningen.

– Jag är djupt kritisk till detta.

Hanna Nilsson ser en förklaring till att det var svårt för S och M med stödpartierna V, MP och L att komma till stormötet om simhallen i Tyringe.

– Är det för att man vet att man inte har rätt siffror?

Om inte de styrande själva agerar säger hon att SD kommer att göra det.

– Vi måste göra något.

Hanna Nilsson förklarar att budgeten eller en del av den kan återremitteras.

– Det kan man och det får vi igenom om vi får med oss våra samarbetspartier.

– Eventuellt kan man återremittera bara simhallarna. De kan inte neka återremiss på hela budgeten heller. Det har andra kommuner gjort.

Hanna Nilsson sa vid mötet i Tyringe att det kan bli aktuellt med ett tilläggsyrkande på S- och M-budgeten för att rädda simhallarna. Sådana tillägg utanför budget har också gjorts tidigare, bland annat när pengar avsattes för renovering av Sösdala simhall.

Kristdemokraternas företrädare sa på fredagen till Frilagt att de kan tänka sig att rösta på ett sådant tilläggsyrkande. I KD:s budget ska badhusorganisationen utredas innan beslut om dess framtid fattas.

För återremiss krävs en tredjedel av de 61 rösterna i kommunfullmäktige. Det räcker därmed med SD:s och KD:s ledamöter.

Berit Önell

Läs mer:

2024-06-03 Tyringeborna slöt upp för sin simhall

2024-06-06 Tyringe simhall värms av ishallen – syns inte i kalkylen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se