Gruppen-3a-328x120

Överklagar nedlagd förundersökning mot Hanna Nilsson (SD)

Överklagar nedlagd förundersökning mot Hanna Nilsson (SD)

Åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen mot kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) är överklagat. Martin Persson, måltavlan för torpederna som hon enligt polisanmälan ville anlita i Vittfarnas vikingaby, begär att utredningen återupptas. Han vill bli förhörd som målsägande, vilket han märkligt nog aldrig erbjudits. Han hävdar att han har både skriftlig bevisning och avgörande information om fallet.

I den uppmärksammade inspelningen från vikingabyn i januari 2023 pratar Hanna Nilsson med vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz om att det var bra att de inte ”hjälpte” henne med Martin Persson. Det handlade om att få honom att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende. Oddvar Lönnerkrantz polisanmälde Hanna Nilsson som senare delgavs misstanke om stämpling till övergrepp i rättssak.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Hanna Nilsson i vikingabyn.
Den nedlagda förundersökningen mot kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) är överklagad. Foto: Urban Önell
Bilden visar Martin Persson.
Martin Persson.

Martin Persson ifrågasätter i sitt överklagande att åklagaren Ellen Randau ville att polisen skulle höra honom som vittne, inte målsägande. Han förklarade att han inte var intresserad av detta. Sedan erbjöd han sig dock att ställa upp även som vittne, men ville då bli hörd av åklagaren och inte av polisen. Åklagaren avvisade detta och meddelade att det var polisens sak.

När han fick brev om att förundersökningen lagts ned stod det ändå att han var målsägande, vilket ger honom rätt att överklaga. Enligt överklagandet ringde han till åklagaren för att fråga hur det kom sig och fick svaret att hon meddelat polisen att han skulle höras som målsägande. Men han har sms från polisen där det står att åklagaren sagt att han ska höras som vittne. Om det har ändrats under utredningens gång har det alltså inte gjorts på grund av Martin Perssons uppgifter.

– Det måste väl vara självklart att jag är målsägande, säger han.

Han är förvånad över att åklagaren inte fattade något formellt beslut om att han skulle förhöras. Om det hade gjorts hade han varit tvungen att inställa sig.

Han är övertygad om att även förre kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) är inblandad i dramat. Johnsson inbjöd honom till ett enskilt hemligt möte på stadshuset för att tala om överklagandet. För detta har han fått allvarlig kritik av JO som bedömde att han agerat i strid med grundlagens krav på saklighet och opartiskhet i offentlig förvaltning.

Bilden visar Lars Johnsson.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) är enligt Martin Persson också inblandad i härvan. Foto: Urban Önell

Det är inte klarlagt när Hanna Nilssons och ”vikingarnas” samtal om Martin Persson ägde rum. Men fem dagar före Lars Johnssons inbjudan kontaktade Martin Persson Hanna Nilsson i ett annat ärende och hon tog då upp överklagandet. Martin Persson menar att händelserna hänger ihop på så sätt att när det inte blev något resultat från torpederna försökte först det ena kommunalrådet och sedan det andra prata med honom.

Han vill fortfarande i första hand förhöras av åklagaren, men säger också att han kan tänka sig att förhöras av polisen.

Nu ska åklagaren bedöma om hon anser att det finns skäl att återuppta förundersökningen. Om inte ska hon lämna överklagan vidare till en överåklagare.

Berit Önell

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-11-14 JO-kritik mot Lars Johnsson (M): Agerade i strid med grundlagen

2024-05-23 Både Hanna Nilsson (SD) och Oddvar Lönnekrantz frias från brottsmisstankar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se