torsjö live vers2

Nu kan förskolan i Vankiva räddas

Nu kan förskolan i Vankiva räddas

Nedläggningshotet mot Midgårds kulturförskola i Vankiva kan vara avvärjt. Socialdemokraterna planerar att ställa sig bakom Centerpartiets initiativärende vid torsdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Där ska också tjänstemännens rätt att på delegation besluta om nedläggning av förskolor diskuteras.

Föräldrar planerar också en namninsamling för att rädda förskolan.

Tjänstemannabeslutet om att Midgård ska stängas nästa år ingår i ett större paket med nedläggning av åtta förskolor. Dessa ska ersättas av två nybyggda förskolor i Hässleholm, en på T4-området och en vid Grönängsskolan. Stängningen av Gäddans förskola redan i år är efter protester från föräldrar och politiker redan framflyttad till nästa år.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu ser det ut som att även beslutet om Midgård kan ändras. SD har tidigare lämnat in en motion med det kravet och stöder troligen initiativärendet från C.

Joachim Fors (S)

Enligt Joachim Fors (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnnden, lär även hans parti göra det.

– Som det ser ut nu är det så, säger Joachim Fors till Frilagt.

Han förklarar att grunden för hans ställningstagande är det svar han fick på sin fråga om hur många förskoleplatser som skulle vara lediga efter omorganisationen. Det var inte många.

– Varför då stänga Midgård och flytta barnen till Hässleholm? Det är 15-20 platser och i ett av områdena byggs det ju som sören, säger han.

Han tycker att det är viktigt att politikerna får vara med i strategiska beslut av det här slaget.

– Nu är det på dagordningen hur delegationen ska ligga. Kanske blir det upp till nämnden att besluta i framtiden, säger han.

Han betonar dock att tjänstemännen gjort rätt enligt delegationen.

– Det har fungerat i många år, men inte när orterna kan bli av med en förskola för att det ska byggas ut i stan. När förskolor lagts ner för att det byggts nytt på andra orter har ingen protesterat, men då har det varit på samma orter, säger han.

Kommunens nya förskola på T4 i västra Hässleholm ska få sex avdelningar. När den och en lika stor förskola vid Grönängsskolan är klara stängs ett antal andra förskolor, enligt tjänstemannabeslutet även Midgård i Vankiva. Ritning från Arkitektgården

Om inte delegationsordningen ändras befarar han att fler förskolor i mindre orter kan tvingas stänga i framtiden.

– Jag gillar inte det riktigt, säger han.

Föräldrarna i Vankiva håller öppet i Åttingastugan på lördag från klockan 10 för alla som vill skriva under namninsamlingen för Midgårds förskola. Det får vara maximalt åtta personer i lokalen samtidigt.

Berit Önell

Läs mer:

2021-03-26 Förskola stängs innan nybygge är klart

2021-03-28 SD vill rädda förskola i Vankiva

2021-03-29 Gäddans förskola får vara kvar ett år till

2021-03-31 Även C vill ha kvar kommunala förskolan i Vankiva

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se