Gruppen-3a-328x120

Majoritet för köp av äldreboendet – FV ville avtala om platser

Majoritet för köp av äldreboendet – FV ville avtala om platser

Köpet av äldreboendet som Attendo vill lämna innan det öppnat ger kommunen tillgång till 72 platser. Foto: Berit Önell

Hässleholms kommunstyrelse sa på onsdagen ja till ett köp av Björksäters äldreboende för 220 miljoner kronor. Bara Folkets väl hade invändningar och ville hellre avtala om att hyra platser på privata äldreboenden, något som enligt Björn Widmark hade gått att få till ett bra pris på Björksäter eftersom den nuvarande hyresgästen Attendo befann sig i en ekonomiskt pressad situation.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) medger att han gärna hade sett sådana avtal genom lagen om valfrihet, LOV, men den fanns det inte politisk majoritet för i Hässleholm.

Frågan om att köpa boendet av Skandia Fastigheters dotterbolag Björksäter Äldreboende AB avgörs slutligen i kommunfullmäktige, troligen den 30 augusti. Det innebär en investering på cirka 226 miljoner kronor, inklusive förvärvskostnader och smärre anpassningar av fastigheten. De 72 lägenheterna kommer att behövas inom några år, men förslår enligt prognoserna inte till 2029 då 100-120 fler platser än idag väntas behövas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Voteringen i kommunstyrelsen slutade 12-1. Björn Widmark reserverade sig mot beslutet och lämnade en protokollsanteckning. Han skriver: “Vi anser att kommunen i första hand ska köpa upp äldreboendeplatser av privata aktörer som exempelvis Attendo. Det ansåg de borgerliga också tidigare. Kommunen borde ha utnyttjat att Attendo i detta fall satt i en ekonomiskt pressad situation då man inte hade hyresgäster. Då borde kommunen förhandla sig till ett fördelaktigt avtal med Attendo”.

Björn Widmark (FV) ansåg att kommunen borde förhandlat sig till ett fördelaktigt avtal med Attendo. Foto: Urban Önell

Lars Johnsson håller delvis med.

– Vi var tidigare för att införa LOV och då hade detta varit en ickefråga. Då hade vi varit igång med verksamhet på privata äldreboenden och inte haft behov av att köpa något boende. Men för mig har det inte så stor betydelse vem som driftar äldreboenden, det viktiga är kvaliteten på vården, säger Lars Johnsson.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) såg ingen politisk möjlighet att få igenom lagen om valfrihet i äldreomsorgen i Hässleholms kommun.
Kommunalrådet Lena Wallentheim (S) påminde om att kommunens egna kalkyler visat att äldreboende i kommunal regi blir billigare. Foto: Berit Önell

Nu är han positiv till köpet och menar att det kommer att tjäna Hässleholm väl under många år och på sikt ge förmånlig hyra.

– Vi har kommit så långt det går med priset. Det ligger i paritet med kostnaderna för att bygga i egen regi, säger han.

Kommunalrådet Lena Wallentheim (S) anser att äldreboendena ska vara kommunala och påminner om problemen med privatägda Ekegården där en planerad utbyggnad stoppades efter överklaganden.

– Tekniska förvaltningen har vid ett par tillfällen tagit fram kalkyler som visar att det blir billigare om vi äger och driver äldreboenden själv, säger hon.

Lars Johnsson bekräftar detta.

Kommunalrådet Hanna Nilsson (SD). Foto: Urban Önell

– Jag kan ge Lena rätt i att om vi långsiktigt ska driva en verksamhet så blir det billigare i kommunens regi. Eftersom detta är långsiktigt så är det klokt att äga det själv, säger han.

Även Hanna Nilsson (SD) instämmer.

– Om vi hade hyrt detta hade det blivit dyrare än om vi köper det. Då är det mycket mer rimligt att köpa, säger hon.

Förhandlingarna om köpet inleddes redan förra hösten. I början på nästa år kan troligen de första äldre flytta in i de nybyggda lägenheterna med tillgång till spa, bubbelbad, bastu och solrum med sandstrand inomhus. Ekegården är uppsagt och kommer att avvecklas successivt fram till den 30 juni nästa år.

Berit Önell

Läs mer:

2021-07-26 Björksäters äldreboende en investering på 226 miljoner

2021-07-27 Ett första ja till Björksäters äldreboende med sandstrand

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se