torsjö live vers2

Sönderblåsta taket bara nio år gammalt

Sönderblåsta taket bara nio år gammalt

Taket som blåste sönder i stormen Malik lades om 2013. Foto: Marcus Dalén

Jacobsskolans tak, som skadades i stormen förra helgen, lades om för bara nio år sedan då också solpanelerna sattes upp. Men fastighetschef Marcus Dalén tror att det kan bli svårt att bevisa att det var något fel på takläggningen.

– Allt var sönder, säger han.

Alla skadade delar av taket har nu rivits och på måndag påbörjas läggningen av det nya taket.

Hässleholm kom lindrigt undan stormen Malik, förutom då när det gäller taket på en av Jacobsskolans byggnader. Det platta papptaket lossnade, tillsammans med den tunna isoleringen under, kastades runt och drog med sig alla solpanelerna. Det mesta av förödelsen låg kvar på taket, men en hel del papp och isolering blåste också ner på skolgården.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Marcus Dalén berättar att kommunen har ramavtal med en entreprenör som kunde börja förbereda rivningsarbetena redan i måndags morse och som i sin tur lyckats få tag i takläggare, plåtslagare med flera som ska lägga det nya taket. Byggnadsställningar kom på plats i onsdags.

– Det var svårt att få tag i både folk och material. Jag är förvånad själv över hur bra det ändå gått, säger Marcus Dalén.

Men vädret har ställt till det lite.

– Vi har rivit ner 50 kubikmeter blöt isolering och papp. Det kom lite snö och regn så vi var tvungna att riva mer isolering än vi tänkt, förklarar han.

Huset byggdes på 1990-talet, men taket lades om 2013. Eftersom det är mindre än tio år sedan finns garantitid kvar. Men det är kommunen som har bevisbördan.

Det är väl en för kort livslängd för ett tak?

– Det kan jag hålla med om, säger Marcus Dalén.

Kommunens försäkringsbolag ska också försöka utreda vad som hänt och vem som är ansvarig. Kommunens självrisk är 250 000 kronor. Marcus Dalén har fått besked om att försäkringsbolaget gör ett åldersavdrag på 60 procent för solpanelerna som kostade cirka 300 000 kronor nya.

Han vet inte när det nya taket kan vara klart. Delvis beror det på vädret. Taket är nu täckt med presenningar.

– Det ska regna hela helgen och mycket i nästa vecka också, så vi kan bara vika upp en våd i taget, ingenting alls om det spöregnar. Det kanske tar tre veckor till, säger Marcus Dalén.

Berit Önell

Läs mer:

2022-01-30 En del av Jacobsskolans tak blåste av

2022-01-31 Jacobsskolans stormskadade lokal säker igen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se