Gruppen-3a-328x120

Invigning av Hovdalas naturreservat i facklornas sken

Invigning av Hovdalas naturreservat i facklornas sken

Naturreservatet Hovdala invigs i facklornas sken imorgon, torsdag. Hela eftermiddagen fylls av aktiviteter innan landshövding Anneli Hulthén talar vid biblioteksruinen där även ett “möte” med Mikael Ehrenborg, markägare på 1700-talet, utlovas enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen.

Invigningen av naturreservatet sker i biblioteksruinen.

Hovdala är det största naturreservatet i Hässleholms kommun med sina 320 hektar, men omfattar ändå bara en del av naturområdet. Det som ingår är Dallerödsskogen, skogen vid Solhem och ett område söder om slottet längs med Hovdalaån och Hammarmölledamm. Reservatet är hemvist för en mängd hotade arter, bland andra koralltaggsvamp, violettkantat guldvinge och kungsfiskare. Här finns också 18 av 19 kända svenska fladdermusarter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Allmänheten erbjuds gratis buss från Hässleholms resecentrums norra sida till invigningen som startar med korvgrillning vid Boketorp klockan 12. Där finns också utställningar och möjlighet att åka häst och vagn, gå tipsrunda med Friluftsfrämjandet, delta i en väsensvandring eller vandra på egen hand. Föreningar som verkar på Hovdala medverkar: Göingebygdens biologiska förening, Hovdala vänner, Hässleholms orienteringsklubb och Skånes ornitologiska förening.

Klockan 15 är det dags för gemensam vandring med lyktor alternativt busstur till biblioteksruinen där den högtidliga invigningen av naturreservatet sker. Klockan 16.30 är busstur eller vandring tillbaka planerad.

Invigningen arrangeras i samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Hässleholms kommun, Hovdala vandringscentrum och markägaren Hibab.

Berit Önell

Läs mer:

2021-09-29 Avtal klart om naturreservat med enduro på Hovdala

2022-07-07 Naturreservatet Hovdala klart

2022-12-01 Stopp för gallring i avenbokskogen på Hovdala

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se