torsjö live vers2

Krisstöd för kommunens anställda – men ingen har kontaktat Martin

Krisstöd för kommunens anställda – men ingen har kontaktat Martin

Hässleholms kommun erbjuder krishantering för tjänstepersoner som känner sig kränkta av uttalanden från kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) som spelats in i Vittfarnas vikingaby. Men ingen från kommunen har hört av sig till Martin Persson, privatpersonen som namnges i inspelningen som den Hanna Nilsson ville ha ”hjälp” av vikingarna med för att han skulle dra tillbaka överklagandet av kommunens köp av Björksäters äldreboende.

– De kunde kontaktat mig och sagt att de inte står bakom det här, säger han.

Kommundirektör Ulf Bengtsson tycker att det är viktigt att arbetsgivaren ger medarbetarna sitt stöd. Foto: Urban Önell

På måndagen inbjöds alla tjänstepersoner på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen, 75 personer, till ett möte med kommundirektör Ulf Bengtsson och kommunstyrelsens vice ordförande Lina Bengtsson (M) som tills vidare ersätter den sjukskrivna Hanna Nilsson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har förklarat att vi stöttar dem, att de gör ett bra arbete och att vi inte står bakom de här uppgifterna som bland andra Frilagt publicerat, säger Ulf Bengtsson.

Han instämmer dock i att problemet inte är att Frilagt och andra medier publicerat utan att Hanna Nilsson uttalat sig som hon gjort och i princip idiotförklarat både tjänstepersoner och vissa politiker. Hon har bland annat sagt att de inte vet någonting om verkligheten, att de ljugit inför domstol och någon tål hon bara inte. Partikamraten Paul Thurn, sedan årsskiftet ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, kallade hon “helt värdelös”.

– Det är viktigt med arbetsgivarens stöd, säger Ulf Bengtsson.

– Jag tyckte att det kändes bra att möta tjänstepersonerna och förklara att vi har fullt förtroende för dem. Det tycker jag är viktigt att betona, säger Lina Bengtsson.

Mötet var kort, cirka 15 minuter, men ledningen erbjöd fortsatt stöd via företagshälsovården och samtal med chefer för de som behöver det.

– Min dörr står också öppen, säger Lina Bengtsson.

Martin Persson tycker att någon från kommunen borde ha hört av sig till honom också.

Martin Persson tycker att kommunen borde ha kontaktat honom med anledning av vikingabyns inspelningar. Foto: Privat

– Jag mår nästan illa av att man ser så allvarligt på kränkningar mot tjänstemän och politiker, men inte tar upp vad jag kunde blivit utsatt för. Det kunde slutat med både misshandel och annat om det fullföljts, säger han.

Han har samtidigt full förståelse för att utpekade tjänstemän och politiker mår dåligt.

– Jag förringar inte det på något sätt. Men jag tycker att man förringar det som riktats mot mig. Det är anmärkningsvärt att ingen från kommunen kontaktat mig och frågat hur jag mår i detta, säger han.

Han reagerade starkt när han hörde inspelningen och även pratade med Oddvar Lönnerkrantz i vikingabyn som beskrev hur Hanna Nilsson ville leja honom och hans vän Nisse Nilén som “torpeder”.

– Det är klart att det känns jävligt olustigt, sa han när Frilagt intervjuade honom dagen därpå.

Ulf Bengtson säger att det inte har diskuterats att man skulle ta kontakt med Martin.

– Jag har ingen kommentar i nuläget, säger han.

Lina Bengtsson tycker att det i första hand borde vara SD:s ansvar att kontakta Martin.

– Det är en sak som helt och hållet får stå för Hanna. Det får ligga inom SD:s hantering. Det är inget som någon annan står bakom, säger hon först.

Finns det inte anledning för kommunen att kontakta Martin och tala om att man inte står bakom detta?

– Jag kände inte till att han hade de tankarna. Han är absolut välkommen att höra av sig, säger LIna Bengtsson.

Måste det vara på hans initiativ?

– Nej, jag vill bara öppna upp. Det är bra att det lyfts upp, säger hon.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M), som nu ersätter Hanna Nilsson (SD) som kommunstyrelsens ordförande, anser att det i första hand är SD:s ansvar att ha kontakt med Martin Persson om det som hänt. Foto: Urban Önell

SD väntas under denna vecka ge besked till M och KD om hur de ska hantera situationen efter det krav på åtgärder som samarbetspartierna gått ut med.

Polisutredningarna i härvan kring Hanna Nilsson och vikingabyn fortskrider. Åklagaren Ellen Randau hade på måndagen Hanna Nilssons och Ulf Berggrens anmälan mot Oddvar Lönnerkrantz om utpressning på sitt bord, men kunde inte säga mycket om den.

– Vi är på ett tidigt stadium i utredningen. Vi har ingen som är delgiven misstanke, säger hon.

Den åtgärd hon hittills vidtagit är att hon gett polisens demokrati- och hatgrupp i Malmö direktiv om att hålla målsägandeförhör med anmälarna. Hon räknar med att dessa kommer att ske inom de närmaste veckorna.

Hon kan inte i nuläget svara på om och när det skulle vara brottsligt att hota med eller att lämna inspelningar till media.

– Det är lite svårt att säga var gränsen för utpressning går. Vi får ta ställning till omständigheterna och så får vi se vart det bär hän, säger hon.

Vikingabyns polisanmälan mot Hanna Nilsson fanns på måndagen fortfarande hos polisen i väntan på beslut om att eventuellt överlämnas till åklagaren.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-16 Förundersökning inledd mot Hanna Nilsson (SD)

2023-03-17 Krismöte – M och KD tar avstånd från Hanna Nilsson (SD)

2023-03-17 Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtson (M) tar över

2023-03-20 Kammarrätten tar upp Björksäter-affären

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se