torsjö live vers2

Förundersökning om dyrt avtal med förre kommundirektören – Lars Johnsson (M) blockar Frilagt

Förundersökning om dyrt avtal med förre kommundirektören – Lars Johnsson (M) blockar Frilagt

Trolöshet mot huvudman” blir brottsrubriceringen när åklagarkammaren Kristianstad inleder förundersökning angående Bengt-Arne Persson-affären. När förre kommundirektören sade upp sig fick han inte de tre månaders uppsägningstid som gällde enligt avtalet, istället skrevs ett ”omreglerat avtal” som i ett år ger honom full månadslön om 106 500 kr för att gå hemma och vara ”tillgänglig för rådgivning”. Lars Johnsson (M) som var formellt ansvarig vägrar återigen att svara på frågor, och har nu dessutom svartlistat Frilagts journalist i sin telefon. Hanna Nilsson (SD) och Lena Wallentheim (S) var också delaktiga i överenskommelsen, men menar sig inte ha bidragit till dess utformning. Fortfarande förmår ingen ge tydligt svar på varför uppgörelsen ser ut som den gör och om den verkligen var nödvändig.

Bengt-Arne Persson fortsätter håva in förvaltningens högsta lön under hela 2023.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Förundersökningen som öppnades för två veckor sedan leds av kammaråklagare Pernilla Tallinger. I nuläget kan hon inte svara på vilka som står misstänkta och om förutsättningar finns för att väcka åtal.

– Vi har förundersökningssekretess, säger hon.

I anmälan som lämnades in den 1 april framgår dock att det är uppgifter och intervjuer publicerade i Frilagt som ligger till grund för förundersökningen, och att det är Lars Johnsson som är anmäld.

Överenskommelsen träffades mellan Bengt-Arne Persson och arbetsutskottet bestående av de tre dåvarande kommunalråden. Något protokoll fördes inte, och avtalet skrevs först flera månader senare, långt efter att kommunen redan kungjort upplägget i ett pressmeddelande.

Lars Johnsson som var ordförande och formellt ansvarig har sedan överenskommelsen avslöjades av Frilagt gjort sig onåbar och kommunicerar endast korthugget på mejl, där han konsekvent vägrar att svara på frågor.

– Som jag framfört tidigare avböjer jag att kommentera saken då det rör ett enskilt personalärende, skriver han i sitt senaste mejl till Frilagt.

Frilagts upprepade påpekanden att personalärenden är offentlig handling bemödar han inte sig att kommentera. Inte heller varför han svartlistat numret till Frilagts reporter i sin telefon.

Lars Johnsson (M)
Lars Johnsson (M).

Hanna Nilsson vet inte sanningen

Hanna Nilsson (SD) säger till Frilagt att även om hon var med och fattade beslutet har hon inte full koll på förloppet, och uppfattar det som att Lars Johnsson utelämnat information till henne.

– Jag får nog sätta mig ner och bena ut det; hur hamnade vi egentligen där vi hamnade med det här, för jag har fått till mig saker som fått mig att förstå att jag har inte fått hela sanningen jag heller.

Var fick du till dig de här sakerna?

– Efter alla frågor jag fått, framförallt från dig, har jag sedan ställt frågor vidare och då har jag förstått, det där visste ju inte jag, om man säger så, säger hon.

Vad för saker fick du till dig?

– Jag får återkomma med det senare när jag benat ut det här, säger hon.

Hanna Nilsson (SD).

Hon menar att hon inte hade någon aktiv roll i eventuella förhandlingar med Bengt-Arne Persson.

– Alla samtal som förts om detta har jag fört med Lars Johnsson, och sen är det Lars Johnsson som fört samtalet med Bengt-Arne Persson, säger hon.

Den avtalsformulering som blev gällande var det dock hon som gav sitt godkännande till.

– Ja den ja. Den var vi ju överens om. När vi väl hade landat där då pratade vi med Bengt-Arne om den också. Men då var ju allt redan färdigt i princip, vi gick ju bara igenom punkt för punkt. Det var ju Lars Johnsson som tog det med Bengt-Arne själv.

Något mer som kommunalråden var överens om, enligt henne, var att de ville bli av med Bengt-Arne Persson. Hur detta sedan löstes rent praktiskt föll på Lars Johnsson.

– Det är han och Lars som suttit och pratat om detta och sen har Lars kommit till oss om vad de kommit fram till, säger hon.

– Sen vad han har sagt till Bengt-Arne, det är en stor gåta faktiskt.

Bengt-Arne Persson själv dementerar att kommunen skulle ha velat bli av med honom. Han menar att han var den som ville gå i pension och som tog initiativ till uppsägningen.

– Också lite förvånande, säger Hanna Nilsson.

Bengt-Arne Perssons version var också vad kommunen ursprungligen uppgav i det pressmeddelande de utfärdade i samband med att han sade upp sig. Hanna Nilsson signerade pressmeddelandet tillsammans med övriga kommunalråd, och sa inte heller emot Bengt-Arne Persson när Frilagt först avslöjade överenskommelsen.

– Jag har ju trott att det är något som han och Lars kommit överens om, att han inte ville berätta, men vad vet jag. Men just eftersom han och Lars haft de diskussionerna har jag inte lagt mig i, utan tänkt det här blir nog bra för alla, säger hon.

– Jag har ju inte gått in och frågat varför gör ni så, det är ju rätt så känsliga grejer.

Ett annat problem med kommunalrådens berättelse är att de i sin insändare inte ger något klart svar på varför man egentligen ville bli av med Bengt-Arne Persson, och varför man tyckte det var värt att betala dyra pengar för detta.

– Jag har för mig om att man var rätt så överens om att man skulle ha nytändning i kommunen och att det var för mycket av det gamla, lite för lite framåtanda, säger Hanna Nilsson.

Borde inte en sverigedemokrat kunna ge ett svar som vanligt folk kan förstå sig på?

– Jag har lärt mig att man inte skall säga rakt ut vad man tänker, jag har blivit väldigt väldresserad, skrattar hon.

Vad hemskt. Har du några konkreta skäl?

– Man kan sammanfatta det så att vi behövde komma längre i kommunen än vad vi gjort. Shit, har jag blivit politiker, gav jag dig ett politikersvar nu?, säger hon.

– Det är ju det värsta som finns, politikersvar.

Fanns det kanske personliga skäl att vara missnöjd med honom?

– Nej det är det inte, det handlar om kommunens fortsatta utveckling.

Det finns dock en ljudupptagning från Vittfarnas vikingaby där hon i ett samtal beklagar sig över att Bengt-Arne Persson ”satt och gömde sig”.

Oredigerat kortare urklipp ur längre (ca 90 min) inspelning.

– Allt det jag sagt till vikingar det uttalar jag mig inte om, säger hon.

Problemet är att vi inte riktigt får ihop den här berättelsen.

– Ja det är vi fler som inte får, säger Hanna Nilsson, och skrattar.

– Synd att du inte får tag i Lars Johnsson, för han har ju svar på de flesta frågorna, konstaterar hon.

Frilagt har också sökt Lena Wallentheim och Bengt-Arne Persson.

Lena Wallentheim (S).

Jonathan Önell

Läs mer:

2023-02-02 Tidigare kommundirektören får full lön i ett år för att ”vara tillgänglig”
2023-02-11 Kommunalråden friserar berättelsen om kommundirektörens uppsägning
2023-03-15 Uppgörelsen med kommundirektören kan vara olaglig – Lars Johnsson flyr frågor

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se