torsjö live vers2

Hugg i ryggen var inte mordförsök

Hugg i ryggen var inte mordförsök

Det var inte mordförsök och inte heller grov misshandel när en man som satt på en pizzeria i Hässleholm attackerades med peppar- eller tårgasspray och sedan höggs i nacke och rygg med ett vasst föremål. Hässleholms tingsrätt dömer istället de två gärningsmännen, som båda har koppling till det kriminella nätverket Wolfpack, till fängelse för misshandel av normalgraden.

Dramat på pizzerian på Drottninggatan inträffade den 18 juni när målsäganden och hans flickvän satt på uteserveringen och åt pizza. Målsäganden berättade i rättegången om hur han en längre tid pressats på pengar av den nu dömde 44-åringen. Ursprungligen ska det ha handlat om ersättning för en trasig kaffebryggare som målsägandens flickvän sålt till 44-åringen när de bodde grannar. Uppgifterna stöds av skriftliga konversationer. 44-åringen kontaktade också målsägandens flickvän.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Hälsa aset att ljuger man blir man knivhuggen, skrev han bland annat.

Bilden visar pizzerian med polisens avspärrningar.
Mordförsöket där offret blev hugget i nacken inträffade på pizzerians uteservering. Foto ur förundersökningen

Tingsrätten anser det bevisat att de båda åtalade var gärningsmännen. Visserligen påpekas i domen att ingen vittneskonfrontation gjorts och att det har betydelse i bevishänseende, men många andra uppgifter ger stöd för att det var rätt personer som greps.

Målsägandens flickvän var helt säker på vilka båda var. 40-åringens guldfärgade bil var synlig i närområdet strax före misshandeln. Först efter att han fått veta det berättade han att han varit i Hässleholm för att köpa narkotika och att säljaren ville ha skjuts, vilket skulle ha förklarat varför det var två personer i bilen. Tingsrätten anser att uppgifterna framstår som tillrättalagda i efterhand.

Tingsrätten anser det klarlagt att den 44-årige mannen sprayade offret i ansiktet och höll fast honom medan den 40-årige mannen utdelade slag mot rygg och nacke. Offrets flickvän berättade att hon sett att 40-åringen hade ett knogjärn. Ett annat vittne såg detsamma och också en liten stilett på insidan av knogjärnet.

Tingsrätten bedömer att skadorna hade blivit djupare om en större kniv använts. Nu blev de inte livshotande och inte heller särskilt allvarliga. Därför kan gärningen inte bedömas som mordförsök.

Att en kniv använts är visserligen allvarligt, liksom att gärningsmännen varit två mot en och att en hållit fast honom medan den andre använt våld. Men kniven har inte kunnat tränga längre in i kroppen och skada inre organ och händelseförloppet har varit mycket kort, vilket talar för en lindrigare grad av misshandel. Vid en samlad bedömning finner tingsrätten därför att misshandeln inte är grov utan faller inom normalgraden.

44-åringen greps i Hässleholm dagen efter dådet, men 40-åringen höll sig undan ett par veckor innan han tillsammans med sin flickvän greps efter en 40 minuter lång biljakt i Dalarna. De båda döms också för blåljussabotage genom att de kastat ut saker från bilen för att hindra polisen från att hinna ifatt dem. Det var bland annat tygskynken, en plåtskål, papper, hundkoppel, en shampoflaska och en luftmadrass. På en film från biljakten hörs också hur poliserna säger att de måste sänka farten så att ett utkastat tygstycke inte skulle lägga sig över deras framruta.

Domen föll på onsdagen efter att ha blivit uppskjuten några dagar. 44-åringen döms till ett års fängelse för misshandeln. 40-åringens påföljd blir fängelse i ett år och sju månader för misshandel, blåsljussabotage, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Hans flickvän döms till fyra månaders fängelse för blåljussabotage, ringa vapenbrott på grund av en tårgasspray och ringa narkotikabrott. Målsäganden får 36 600 kronor i skadestånd, varav 35 000 är ersättning för kränkning.

44-åringen släpptes på fri fot efter rättegången. 40-åringen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Berit Önell

Läs mer:

2023-10-11 Skuldindrivning bakom knivhugg på pizzeria

2023-10-27 Åtalad för mordförsök ville ha knarkköp som alibi

2023-11-06 Frigavs efter rättegång om mordförsök

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se