Gruppen-3a-328x120

Nu sponsrar kommunen både företag och föreningar

Nu sponsrar kommunen både företag och föreningar

Torsjö Live och Tykarpsgrottan får sponsringsbidrag av Hässleholms kommun i år. Förra året fick inga företag någon sponsring. Motiveringen var kommunens dåliga ekonomi. Att enbart föreningar skulle sponsras hade inte och har fortfarande inte stöd i kommunens riktlinjer. Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Tjänstemännen föreslog även i år att samtliga sex ansökningar om sponsringsbidrag skulle avslås på grund av det fortsatt svåra ekonomiska läget. Men kommunalråden beslöt att ge sponsringsbidrag med totalt 415 000 kronor till evenemang i vår och sommar. Pengarna tas från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Det var fullsatt i backen när Uno Svenningsson klev upp på stora scenen på Torsjö Live. Foto: JOnathan Önell
Kommunen sponsrar Torsjö Live i år, men bara med 50 000 kronor. Förra året var det fullsatt i backen när Uno Svenningsson klev upp på festivalens stora scen. Foto: Jonathan Önell

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) och kommunalrådet Lina Bengtsson (M) förklarar att kommunledningen vill uppmuntra och stötta ideella föreningar och företag som anordnar evenemang som sätter Hässleholms kommun på kartan.

S ville ge bidrag även förra året, men det dåvarande styret med M och SD sa nej.

– Kommunens ekonomiska läge är fortsatt ansträngt, men vi väljer ändå att i år sponsra med en mindre summa för att visa att vi är positiva till evenemang som marknadsför vår kommun, säger Lina Bengtsson nu.

Bilden visar Lina Bengtsson.
Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) är i år positiv till att sponsra evenemang som marknadsför kommunen. Foto: Urban Önell

– Vi resonerar också som så att genom att ge ett litet bidrag till Torsjö Live och Tykarsgrottan köper kommunen marknadsföring, säger Lena Wallentheim.

Arbetsutskottet beslöt också att riktlinjerna för sponsringsbidrag ska revideras så att de blir tydligare. Exakt vad som ska bli tydligare kan kommunalråden dock inte svara på.

– Det finns lite utrymme för tolkning, säger Lena Wallentheim.

De nuvarande riktlinjerna kom till efter att revisorerna 2017 kritiserat att det inte fanns formella kriterier.

Bilden visar Lena Wallentheim
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S)vill förtydliga kommunens riktlinjer för sponsringsbidrag. Foto: Berit Önell

Hanna Nilsson ville ändra i ordförande Lena Wallentheims förslag till beslut så att alla utom Torsjö Live och Tykarpsgrottan fick bidrag. När hon inte fick gehör för det deltog hon inte i beslutet på den punkten och lämnade en skriftlig reservation.

Hon skriver där bland annat att SD står fast vid att det i den ekonomiska situation kommunen befinner sig är oansvarigt och olämpligt att ge ut bidrag utan att spara in på annat och att SD inte ställer sig bakom “att man sponsrar vinstdrivande företag med skattemedel som borde gå till bättre äldrevård eller liknande”.

Bilden visar Hanna NIlsson.
Oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) vill fortfarande inte sponsra företag. Foto: Urban Önell

De flesta av de sökande fick betydligt lägre belopp än de önskat.

2022 fick Torsjö Live 250 000 kronor i sponsring. Årets ansökan om ett flerårigt samarbetsavtal med bidrag på cirka 400 000 kronor per år beviljades inte. Festivalen, som uppfyller alla kommunens kriterier, har ökat från cirka 3 000 till 13 000 besökare sedan starten 2014 och utökar i år de två festivaldagarna med en jubileumskonsert kvällen före. Men sponsorbidraget blir bara 50 000 kronor.

Även övriga sökande uppfyllde alla kriterier. Tykarpsgrottan får 50 000 kronor efter att ha ansökt om 191 500 kronor till en fossil- och geologifestival för allmänheten med syfte att uppmärksamma områdets unika historia och natur samt det fossilrika kritkalkberget.

Hesslecity får det största bidraget, 150 000 kronor för att för tredje gången genomföra Sommar Hässleholm med flera evenemang under juni-augusti. Både tillfälliga så kallade pop-ups och större event såsom nationaldagsfirande, allsångskvällar, utomhusbio och Hässleholms stadsfest ingår. 2022 fick Hesslecity 490 000 kronor för Sommar Hässleholm.

Hässleholms motorklubb får 100 000 kronor för tre arrangemang: Nordens största rallytävling Hässleholms GP den 28 april, Exakta Creative Snapphanerally den 9-10 augusti och Temahallen grussprint den 28 september.

Sörby BoIS, som har Sveriges bästa kvinna i tyngdlyftning, får 25 000 kronor för att fortsätta tävla i elitserien.

Hästveda marknad, kommunens största enskilda evenemang med 60 000-70 000 besökare, var den enda sökande som fick det ansökta beloppet, 40 000 kronor.

Berit Önell

Kriterier för evenemang som kan få Hässleholms kommuns evenemangssponsring:
-Vänder sig till en stor målgrupp som nås av marknadsföringen
-Ökar kännedomen om Hässleholm utanför kommunen
-Har hög internationell, nationell eller regional status
-Bidrar till att stärka Hässleholm som en kommun att bo i och att besöka
-Är massmedialt intressant för riksmedia

Läs mer:
2017-10-05 Ifrågasätter revisorskritik om sponsorbidrag men ser ändå över kriterier

2023-02-15 Torsjö Live blir utan kommunalt sponsringsbidrag

2023-02-16 Förvåning hos Torsjö Live: Trista signaler

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se