Gruppen-3a-328x120

Återupptar inte förundersökning mot Hanna Nilsson (SD)

Återupptar inte förundersökning mot Hanna Nilsson (SD)

Överåklagaren ändrar inte beslutet att lägga ned förundersökningen mot kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) om stämpling till övergrepp i rättssak. Det trots att det inte hållits något förhör med måltavlan för de påstådda torpederna, Martin Persson, som begärt överprövningen. Enligt polisanmälan skulle de tilltänkta torpederna från Vittfarnas vikingaby förmå honom att dra tillbaka överklagandet av kommunens beslut att köpa äldreboendet Björksäter.

I den uppmärksammade inspelningen från vikingabyn i januari 2023 pratar Hanna Nilsson med vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz om att det var bra att han och hans vän inte ”hjälpte” henne med Martin Persson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar Hanna Nilsson.
Förundersökningen mot kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) återupptas inte. Foto: Berit Önell

Kammaråklagare Ellen Randau i Kristianstad beslöt att lägga ned förundersökningen med motiveringen att det på det utredningsmaterial som förelåg inte gick att bevisa att den som varit misstänkt gjort sig skyldig till brott.

– Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, skrev hon i beslutet.

Martin Persson skrev i sin begäran om överprövning att han ville bli förhörd som målsägande och att han har både skriftlig bevisning och avgörande information om fallet. Han hade tidigare sagt att han inte ville bli förhörd som vittne, vilket var vad polisen erbjöd, men ville ställa upp som målsägande. Dock kunde han tänka sig att medverka som vittne om åklagaren höll förhöret. Åklagaren meddelade då att det var polisens sak, men fattade aldrig något formellt beslut om att höra honom. Om det hade gjorts hade han varit tvungen att inställa sig.

Bilden visar Martin Persson.
Martin Persson

När han fick brev om att förundersökningen var nedlagd stod det ändå att han var målsägande, en förutsättning för att han skulle kunna överklaga.

Nu har överåklagare Mikael Björk vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutat att inte ändra Ellen Randaus beslut.

– Jag har gått igenom ärendet och delar åklagarens bedömning. Åklagarens beslut ska därför inte ändras, skriver han i beslutet.

Enligt kammaråklagare Jon Bartholdsson som varit föredragande är det inte självklart att en målsägande förhörs.

– Det kan naturligtvis vara så att man hör målsägande, men det beror helt och hållet på vad det är för brottsmisstanke. Det är ju inte aktuellt att höra folk bara för sakens skull om man inte når så långt i utredningen. Jag vill minnas att man hört vittnen och misstänkt. Åklagaren som fattade beslutet ansåg inte att ytterligare utredningsåtgärder skulle förändra läget, säger han till Frilagt.

– Det krävs att bevisläget ska förändras om ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas och det anser vi inte att det kommer att göra.

Är det så att man fått fram uppgifter som gör att målsägandes syn på det hela inte skulle tillföra någonting?

– Utifrån begäran om överprövning framgår det att målsäganden inte var på platsen när den påstådda händelsen skulle ha ägt rum.

– Målsäganden kan ju inte säga något om vad som utspelats där och utifrån den utredning som vidtagits tycker inte vi att beslutet att lägga ned förundersökningen är fel på något sätt, säger han.

Men han skriver väl i begäran om överprövning att han har uppgifter som kan påverka utgången?

– Ja och man har försökt höra honom och han har inte velat bli hörd. Det framgår inte vad det är för uppgifter. Vi kan inte motivera mer. Inom brottsbekämpande verksamhet behöver man inte motivera sina beslut, men sedan gör vi det ändå, säger Jon Bartholdsson.

Han anser inte att det spelar någon roll om Martin Persson hade hörts som vittne eller målsägande under förundersökningen, uppgifterna han kunnat lämna var desamma.

– Men det är klart att frågan om ett eventuellt målsägandebiträde hade kunnat bli aktuell, säger han.

Martin Persson tycker att det hela är konstigt, men är samtidigt inte förvånad.

– Prestige verkar gå före en seriös förundersökning, säger han.

Frilagt har sökt Ellen Randau.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2024-01-18 Hanna Nilsson (SD) skäligen misstänkt för brott efter ”torped”-inspelning

2024-01-29 Hanna ilsson (SD) misstänkt för stämpling till övergrepp i rättssak

2024-05-23 Både Hanna Nilsson (SD) och Oddvar Lönnerkrantz frias från brottsmisstankar

2024-06-16 Överklagar nedlagd förundersökning mot Hanna Nilsson (SD)

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se