torsjö live vers2

Åtal för skjutningen i Hembygdsparken väntas i början på december

Åtal för skjutningen i Hembygdsparken väntas i början på december

Mannen som blev skjuten i Hembygdsparken på söndagskvällen den 16 juli hade stämt träff med någon på parkeringen vid väderkvarnen. Foto: Berit Önell

Utredningen om skjutningen i Hembygdsparken i somras är inne i sitt slutskede.

– Den blir förmodligen klar i slutet av månaden så att åtal kan väckas i början på december, säger åklagaren Marie-Louise Holmberg till Frilagt.

Hon har ändrat brottsrubriceringen från mordförsök till försök till grovt rån för en av de tre unga män som fortfarande sitter häktade. Offret, en man i 25-årsåldern, blev skjuten i ryggslutet.

– Att det inte blev livshotande var ren tur, säger Marie-Louise Holmberg.

Polisen spärrade av delar av Hembygdsparken efter mordförsöket.

Åklagaren fick vid de senaste omhäktningsförhandlingarna för en och en halv vecka sedan tid på sig att väcka åtal tills nu på torsdag, den 9 november. Men tills dess kommer utredningen alltså inte att bli klar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Marie-Louise Holmberg beslöt att häva häktningsbeslutet för en av de misstänkta. en 19-åring, samma dag som det annars var dags för omhäktningsförhandling, den 26 oktober.

– Utredningen har kommit så långt att hans inblandning är klargjord och det innebär att han inte längre ska vara frihetsberövad, förklarar hon.

Han är fortfarande misstänkt för brott, men hon vill inte idag säga om han kommer att bli aktuell för åtal eller hur många misstänkta det nu finns.

En 20-årig man släpptes också ur häktet i mitten på oktober. Han disponerar en av de tre bilar som sprängdes i förra veckan på olika adresser i Hässleholm. Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och övergrepp i rättssak och har koppling till händelsen i Hembygdsparken. Det betyder sannolikt att gärningsmännen antingen vill hindra offren från att berätta mer för polisen eller vittna i rättegång eller straffa dem för vad de redan avslöjat.

Ett antal häktnings- och omhäktningsförhandlingar har hållits angående mordförsöket i Hembygdsparken. Nu närmar sig utredningen sitt slut. Foto: Berit Önell

Marie- Louise Holmberg vill av utredningsskäl inte berätta varför hon nu misstänker en av de häktade, en 21-åring, för försök till grovt rån. Det gäller dock en och samma händelse, där målsäganden stämde träff med en person på Hembygdsparkens parkeringsplats vid väderkvarnen. Flera personer kom till platsen och det slutade med ett skottdrama. Flera av personerna som förekommer i utredningen är tidigare dömda för narkotikabrott.

Två personer, 18 och 19 år gamla, är fortfarande häktade för mordförsök. Marie-Louise Holmberg kommenterar inte händelsen i detalj, men säger att mediauppgifter om att offret skulle skjutits i benet är felaktiga.

– Han blev skjuten i ryggslutet. Jag vill inte gå in på exakt hur allvarliga skadorna var, men att det inte blev livshotande var bara ren tur. Han blev träffad på nära håll, mellan tre och fem meter, säger hon.

Hon vill inte avslöja vad det var för slags vapen som användes. Vapnet är inte heller återfunnet, däremot finns ammunition som gör att det går att identifiera.

Polisen har fått in en hel del vittnesuppgifter från allmänheten om bilsprängningarna. Men de har hittills inte lett till något gripande eller annat genombrott i utredningen.

– Inte vad jag vet, säger polisens pressinformatör Robert Loeffel som uppmanar alla som har ytterligare tips att höra av sig.

Berit Önell

På alla tre bilarna som sprängdes hade kraftfulla så kallade bangers fästs mellan motorhuven och vindrutan, här på Fredentorpsgatan. Foto: Lotta Persson

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2017-07-16 Man skjuten i eller intill Hembygdsparken

2017-07-17 Polisen har en misstänkt för skjutningen

2017-+07-20 Tre misstänkta för mordförsöket – 

2017-07-21 Ytterligare en häktad för mordförsök

2017-09-15 Tre till misstänkta för mordförsök i Hembygdsparken

2017-10-13 En av fem häktade för skjutningen frigavs

2017-11-01 Bilar sprängda i Hässleholm – kopplingar till skjutningen i Hembygdsparken

2017-11-01 Polisens husbil var öppen för allmänheten

2017-11-02 En bilsprängning till i Hässleholm i natt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se