Gruppen-3a-328x120

Efter avslöjanden om att ”extrem falang” kapat SSU Skåne: Omar Al-Ganas lämnar alla uppdrag

Efter avslöjanden om att ”extrem falang” kapat SSU Skåne: Omar Al-Ganas lämnar alla uppdrag

Omar Al-Ganas lämnar nu alla politiska uppdrag, även sin fullmäktigeplats, efter uppmaning från SSU:s förbundsordförande Philip Botström. Foto: Berit Önell

Omar Al-Ganas, som S i Hässleholm vill utesluta efter avslöjanden om att han uttryckt sig antisemitiskt, kvinnofientligt och våldsbejakande på sociala medier, kommer inte att sitta kvar som politisk vilde i Hässleholms kommunfullmäktige. Det meddelar han på tisdagskvällen i ett sms till Frilagt. Han förklarar också att han omedelbart lämnar alla sina uppdrag för både Socialdemokraterna i Hässleholm och SSU i Skåne. Det sker efter en direkt uppmaning till honom och en person till från SSU:s förbundsordförande Philip Botström, vilket denne avslöjade i en intervju i Sveriges Radios Studio Ett. Anledningen var Kvällspostens avslöjanden om ”en extrem falang” som tagit över SSU-distriktet.

Omar Al-Ganas lyftes fram av Socialdemokraterna i Hässleholm och gick i täten för Socialdemokraternas 1 maj-tåg i Hässleholm. Foto: Berit Önell

19-årige Omar Al-Ganas lyftes fram av Socialdemokraterna i Hässleholm i valrörelsen, fick flest personkryss och var aktuell för kommunstyrelsen. Han gick med i partiet förra våren då han också startade om det avsomnade SSU i Hässleholm och blev dess ordförande. I mars i år avgick han som ordförande i lokalavdelningen och blev istället ledamot i SSU Skånes styrelse.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt Kvällspostens artiklar på måndagen och tisdagen styrs distriktet sedan ett par år av en falang som spridit fundamentalistiska åsikter och som tagit makten på ett hotfullt och odemokratiskt sätt. På ett årsmöte ska en nedsättande diskussion om homosexuella ha förekommit. Flera medlemmar, bland andra Rizwan Elahi, som var ordförande 2017 är medlemmar i en moské i Malmö där imamen gjort homofobiska uttalanden. Elahi ska också ha kallat ateism en omoralisk idé.

Philip Botström sa på måndagen till Expressens reporter att det kan finnas partikamrater som hemlighållit uppgifterna om situationen i SSU Skåne för honom. I tisdagens radiointervju framkommer dock att han känt till vad han beskriver som konflikter mellan olika falanger i flera år. Han bekräftar att det förekommit SSU-aktiviteter som varit stökiga och bråkiga och där människor känt sig utsatta.

– De här konflikterna är uppgifter som vi känt till och agerat på och kommer att fortsätta agera på. Det finns flera olika delar i detta. Att företrädare uttryckt sig antisemitiskt och har en skev syn på kvinnor och demokrati kom till vår kännedom först i fredags kväll, säger han och berättar att han uppmanat samtliga de personerna att lämna SSU med omedelbar verkan.

Han preciserar sedan att han talat med två personer. Det handlar om Omar Al-Ganas antisemitism och vice ordförande Khloe Abdel Wahab som har praktikplats på Egyptens utrikesdepartement och därmed företräder en militärdiktatur.

– De har haft ledande uppdrag i SSU på regional nivå. Jag har uppmanat dem att lämna samtliga uppdrag i SSU och Socialdemokraterna, säger han.

Han förklarar att en medlemskommitté ska se över om de båda ska uteslutas ur SSU.

– I SSU finns ingen plats för människor som inte skriver under på grundläggande värderingar om allas lika värde, säger Philip Botström.

Han berättar att förbundet vidtagit ytterligare åtgärder.

– Från och med måndag inför vi en kandidatförsäkran i hela organisationen för att se till att det aldrig någonsin igen kan komma företrädare med tvivelaktiga värderingar eller tvivelaktiga engagemang. Det förtroende som skadats kommer distriktet att behöva bygga upp igen. De får tre veckor på sig att återkomma med en handlingsplan för att återskapa förtroendet hos sina medlemmar, hos allmänheten och hos oss på SSU-förbundet. Annars kommer det att få tydliga och kraftfulla konsekvenser, säger han.

Tidigare distriktssekreteraren Carolina Pettersson säger i Kvällsposten att en försvagad arbetarrörelse och S-organisation har gjort det möjligt för personer som inte delar partiets ideologi att få mycket makt. Den extrema falangen samlade snabbt många nya medlemmar.

– För en rörelse som tappar medlemmar ser det väldigt bra ut och det är lockande med grupper som kan mobilisera många i områden där man inte haft stor representation.

Carolina Pettersson berättar att hon själv avgick på grund av de aggressiva metoder som falangen använde för att ta makten och att hon känt sig hotad.

Enligt Kvällsposten beskriver andra personer de senaste årskonferenserna med ord som ”kaotiskt” och ”sjukt”. En ordförande för Kommunal, som kommit som gäst från ett annat distrikt, skrev på Facebook: ”det var det värsta jag nånsin varit med om i mötessammanhang” och ”Flera av dem agerade aggressivt och stundtals hotfullt. När vi ajournerade mötet blev vi omringade av upprörda ombud från Helsingborg och Malmö som skrek på oss”.

Kvällspostens källor berättar att den styrande falangen bestämde att Internationalen inte som vanligt skulle sjungas vid årsmötets avslutning. Istället togs en sång på arabiska upp.

SSU Skåne svarar Kvällsposten att uppgifterna inte stämmer.

– Anklagelserna gällande kränkande uttalanden om homosexuella och sång på arabiska på SSU Skånes årsmöte 2018 är rent påhitt. SSU Skåne är splittrade i sakfrågor, men det innebär inte att man genomgår en falangstrid, förklarar Omar Al-Ganas också i sms till Frilagt.

SSU Skåne har kritiserat sitt moderparti för dess agerande mot Omar Al-Ganas och skrivit ett stöduttalande som på tisdagskvällen fortfarande låg kvar på dess Facebooksida.

– Olika personer som företräder S försöker hävda att jag fortfarande står fast vid de uttalanden jag gjorde som yngre trots att jag vid åtskilliga tillfällen försäkrat att jag tar avstånd från dessa. Deras agerande gör att det målas en bild av ett SSU Skåne som inte delar socialdemokratins grundläggande värderingar. Inget kan vara längre från verkligheten. Frihet, jämlikhet, solidaritet och allas lika värde är ledord inom distriktet, det vet de flesta som har haft med SSU Skåne att göra. Partiet kunde och borde hanterat detta mycket bättre. Istället fick det orimliga proportioner. Det vi ser nu är en arbetarrörelse som inte har någon aning om hur man ska bemöta och inkludera ungdomar som inte är födda i arbetarrörelsens vagga. Det är väldigt sorgligt att se, skriver Omar Al-Ganas till Frilagt.

Irene Nilsson, ordförande i Hässleholms Arbetarekommun, hade på tisdagseftermiddagen inte fått något besked från partiet angående uteslutning av Omar Al-Ganas.

Berit Önell

Läs Kvällspostens artiklar här:

Larmet: S beroende av extrem falang

Uppgifter: SSU-falang om homosexuella: ”Smutsiga”

Läs Frilagts tidigare artiklar i ämnet här:

2018-09-07 Ljungdalas storebror Omar Al-Ganas toppkandidat för S

2018-10-15 S uppmanar Omar Al-Ganas att avgå ”Åsikter i strid med socialdemokratiska värderingar”

2018-10-15 Omar Al-Ganas avgår inte Oenighet inom S

2018-10-16 Socialdemokraterna försöker enas Omar Al-Ganas kan bli utesluten

2018-10-18 Process om uteslutning av Omar Al-Ganas är påbörjad

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se