Gruppen-3a-328x120

Omsorgen bryter mot sin pandemiplan

Omsorgen bryter mot sin pandemiplan

Pandemiplanen antogs redan den 27 februari.

Hässleholms kommuns omsorgsförvaltning bröt mot sin egen pandemiplan genom att inte ordna separat vård för coronasmittade.

– Platser identifieras där insjuknade smittade kan vårdas avskilt för att minska spridning, står det ordagrant i planen som antogs den 27 februari.

Enligt planen ska insjuknade inte placeras på korttidsboende. Ändå var det precis vad som nyligen hände på Lyckåsa då två personer från hemtjänsten i Hästveda flyttades till Lyckåsa i Bjärnum.

Först efter Frilagts avslöjande om händelsen kom ett ordförandebeslut från Karin Axelsson (M) om att inrätta en separat covid-19-enhet på Högalid i Hässleholm.

Frilagt berättade i början på mars om innehållet i omsorgens pandemiplan som fastställts av omsorgsförvaltningens ledningsgrupp. Sedan dess har det gått nästan tre månader utan att covid-19-enheten öppnat eller ens beslutats. Omsorgschef Anneli Larsson har sagt att den diskuterats under lång tid.

Karin Axelsson (M), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Lotta Persson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Karin Axelsson är inte nöjd med omsorgsförvaltningens hantering av pandemin.

– De har tittat på olika alternativ, bland annat något gruppboende. Varför det inte blivit klart tidigare får du fråga Anneli Larsson. Jag tycker att det är djupt beklagligt att vi inte har det här på plats och det gäller både hemtjänstteamet och enheten. Det finns inget försvar, möjligen förklaringar, säger Karin Axelsson till Frilagt.

Hade ni kunnat undvika dödsfall om covid-19-enheten varit klar tidigare?

– Det kan vi inte veta. Men min bedömning är att risken hade varit mindre med en sådan enhet. Det är fruktansvärt att personer som vi har hand om blir smittade, säger Karin Axelsson.

Hon har själv blivit uppringd av drabbade invånare.

– Idag pratade jag med en anhörig som var jätteledsen och förtvivlad, berättar hon.

Anneli Larsson, omsorgschef. Foto: Privat

Efter ordförandebeslutet i onsdags skulle enheten på Högalid igång så fort som möjligt. Ansökan om tillstånd hos länsstyrelsen skulle göras omedelbart. Men Karin Axelsson har bara fått veta att det är klart vem som ska blir föreståndare för den nya enheten. I övrigt vet hon inte hur förberedelserna går.

– Jag har bett att få en uppdatering idag, men inte hört något sedan i fredags, säger hon.

Imorgon, tisdag, sammanträder omsorgsnämndens arbetsutskott. Då kommer en avstämning att göras, både om covid-19-enheten och situationen på Lyckåsa. Därefter blir det presskonferens.

Nämnden har inte sammanträtt sedan den 5 maj då det bara fanns ett bekräftat fall av covid-19 inom omsorgsförvaltningens verksamheter. Sedan dess ska nämnden få veckovisa uppdateringar om pandemiläget per mejl. Nästa ordinarie sammanträde hålls inte förrän den 9 juni.

– Det finns en oro bland nämndsledamöterna också, säger Karin Axelsson och berättar att hon därför skickade en information som hon lade ut på Moderaternas Facebooksida i lördags även till dem.

Där skriver hon bland annat om den planerade covid-19-enheten och att sju boende på Lyckåsa bekräftats smittade till och med i fredags.

Hon kommenterar att Region Skåne utökat provtagningen till att omfatta även kommunernas omsorgspersonal, dock enbart personer som uppvisat symptom de senaste 72 timmarna.

– Det är mycket glädjande att regionen nu har möjlighet till utökad provtagning, inte minst att vård- och omsorgspersonal kan provats. Allt i syfte att förhindra smittspridning och öka patientsäkerheten, skriver hon.

Till Frilagt upprepar hon det hon sagt tidigare, att hon önskar att även personal utan symptom skulle kunna testas för att motverka smittspridning.

Frilagt har förgäves sökt Anneli Larsson för en kommentar.

Berit Önell

Läs mer:

2020-03-08 Kommunen sent ute med beredskapsplaner mot coronavirus

2020-05-18 Covidsmittade flyttades till korttidsboende

2020-05-20 Ny covid-19-enhet på Högalid

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se