torsjö live vers2

Omplacerad efter att ha beordrat covidsmittad att jobba

Omplacerad efter att ha beordrat covidsmittad att jobba

Den smittade anställda arbetade på en av Högalids gruppbostäder. Foto: Berit Önell

Den enhetschef som beordrade en anställd inom omsorgen i Hässleholm att arbeta trots konstaterad covid-19 omplaceras. Ytterligare två chefer tillrättavisas. Det meddelar kommunen på tisdagen på sin hemsida.

Frilagt var först med att berätta om händelsen för drygt en månad sedan där en medarbetare på Högalids gruppbostad först uppmanades stanna kvar på jobbet efter information om positivt covid-19-test. Därefter beordrades hon att även arbeta nästa dag.

Hässleholms kommun har nu utrett händelsen och beslutat om arbetsrättsliga åtgärder mot tre inblandade chefer.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

För den chef som beordrade arbetet övervägde arbetsgivaren uppsägning, men efter överläggning med facket stannade det vid att chefen får lämna sitt chefsuppdrag och övergå till andra arbetsuppgifter inom omsorgsförvaltningen.

För en av de andra cheferna övervägdes en skriftlig varning. För både hen och den tredje chefen blir åtgärden istället ett kraftfullt tillrättavisande samtal, för att inskärpa allvaret i situationen.

– Enhetschef är ett ansvarsfullt och viktigt uppdrag som kräver sinnesnärvaro och handlingskraft. I den här händelsen gick det fel. Vi kan alla göra fel, och även beslut kan bli felaktiga, men vi måste ha ett bra underlag innan vi fattar beslut. Det är problemet i det här fallet. Cheferna borde ha undersökt alla andra möjligheter att lösa bemanningen. Det förarbetet har inte gjorts tillräckligt väl innan det drastiska beslutet togs, säger tf förvaltningschef Eva Liljekvist-Borg på kommunens hemsida.

Arbetsgivaren har också haft samtal med medarbetaren som blev sjuk.

– I samtalet klargjordes hur personen kunde ha agerat i situationen när den uppfattade att den blev beordrad att jobba. Ingen disciplinär åtgärd har vidtagits i det fallet, skriver kommunen.

Berit Önell

Läs mer:

2020-11-02 Covidpositiv beordrad jobba i omsorgen

2020-11-03 Påbörjade nytt arbetspass trots symptom

2020-11-06 Ville inte lämna vårdtagarna ensamma

2020-11-19 Fyra anställda träffade covidsmittad på jobbet

2020-11-25 Baracker åtgärd mot smittorisk för omsorgspersonal

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se