logga-ligg-tjock

Både människor och djur magsjuka – Vita prickar i vattnet

Både människor och djur magsjuka – Vita prickar i vattnet

Vännerna Jessica Nilsson, till vänster, och Pia Lundahl hade båda magproblem ett par dagar innan de fick information om bakterierna i vattnet. Jessica blev sedan dålig igen och fick rådet av 1177 att köpa flaskvatten istället för att koka kranvattnet. Foto: Berit Önell

Många invånare har den senaste tiden drabbats av magsjuka som de kopplar till det otjänliga dricksvattnet i Hässleholm och elva andra orter i kommunen. Men de har inte sökt sjukvård och därför finns ingen statistik. De senaste dagarna har mystiska vita prickar också observerats i vattnet.

Region Skånes smittskyddsläkare vägrar svara när Frilagt frågar om många från Hässleholmsområdet den senaste tiden ringt till 1177 för rådgivning på grund av magsjuka. Jessica Nilsson, som blev dålig trots att hon kokt sitt vatten fick rådet att köpa flaskvatten. Men det är fortfarande inte aktuellt att sätta ut vattentankar för allmänheten.

När hässleholmarna på lördagsförmiddagen uppmanades koka sitt dricksvatten hade bakteriehalterna redan varit höga åtminstone sedan torsdagen då det vattenprov som visade sig otjänligt togs. Men vattenproverna tas sannolikt inte mer än en gång i månaden, så det kan ha varit betydligt längre tid än så.

Jessica Nilsson, hennes exmake, väninnan Pia Lundahl och hennes två döttrar, Pias mamma Kerstin Lundahl och fler hundar och katter fick magproblem i slutet på förra veckan, innan det blev känt att vattnet innehåller så höga bakteriehalter att det är otjänligt. På lördagsförmiddagen gick Hässleholm Miljö ut med rekommendationen till de 25 000 berörda invånarna att koka allt vatten till dryck och matlagning.

Jessica Nilsson berättar att hon, hennes exmake och två hundar blev dåliga i magen på torsdagen i förra veckan.

Jessica mådde bättre efter att hon börjat koka vattnet. Men natten till onsdagen blev hon dålig igen.

– Jag vaknade och mådde riktigt illa. Jag svettades och mådde väldigt “tjyvtjockt”, berättar hon.

Grumligt med små vita prickar

Hon kräktes inte, men illamåendet fortsatte hela onsdagen. På torsdagen är hon bättre, men orolig för vad vattnet egentligen innehåller. Hon har upptäckt att det är lite grumligt med små vita partiklar som flyter runt.

De vita små prickarna har lagt sig på vattenytan.

– Efter att jag upptäckte hur det såg ut har jag inte vågat dricka kokt vatten, berättar hon.

Istället har hon druckit cocacola. Hon berättar att hon normalt dricker väldigt mycket vatten.

– Jag brukar inte dricka annat än vatten, förklarar hon.

På torsdagen ringde hon 1177, både för att fråga om råd och för att rapportera sina symptom så att de skulle bli kända. Efter en halvtimme i telefonkö fick hon rådet att köpa vatten och inte använda det kokta till dryck, matlagning eller tandborstning.

– De sa att det var jättebra att jag hörde av mig, att det behöver komma fram, säger hon.

Hon är kritisk till kommunens och Hässleholm Miljös sätt att hantera situationen.

– De vägrar säga vad det är i vattnet. Varför skulle jag bli sjuk om det inte har med vattnet att göra? Jag köper att man kan göra fel, men inte att man mörkar. Jag tycker inte att Hässleholms kommun visar oss solidaritet när de inte berättar, säger hon.

Bekymrad för husdjur

Hon är också bekymrad för sina husdjur.

– Om jag behöver åka in till veterinären med hundarna, vem betalar?

Pia Lundahl, hennes döttrar, en hund och en katt hade problem med diarré och magont i slutet på förra veckan. De har varit friska sedan de började koka vattnet., men den ena dottern vägrar dricka kokt vatten.

– Hon säger att eftersom vi inte får veta vad det är så är det bajsvatten, berättar Pia.

Jessica Nilsson, Pia Lundahl och Kerstin Lundahl är kritiska till att så lite information om det otjänliga vattnet kommit ut från kommunen och dess bolag. Foto: Berit Önel

Ungdomarna vill helst inte duscha heller.

Också Pia säger att de vita prickarna kommit de senaste dagarna. Hon berättar att flaskvattnet börjar ta slut i affärerna i Hässleholm för andra gången sedan kokrekommendationen kom.

– Jag fick bara tag i en enda stor flaska nu.

Orkar inte lyfta stora kastruller

Kerstin Lundahl började bli dålig i början på förra veckan. Hon misstänkte först att det berodde på biverkan från en medicin.

– Men när de informerade om vattnet förstod jag att det var det, säger hon.

Hon blev dock inte bättre sedan hon började koka vattnet. Nu håller hon sig enbart till vichyvatten.

– Det är skitjobbigt att koka. Jag orkar inte lyfta stora kastruller, jag får ta små eller vattenkokaren, förklarar hon.

Kerstin Lundahl håller sig nu till flaskvatten. Hon blev inte bra i magen, trots att hon kokade vattnet. Dessutom är det tungt att lyfta stora kastruller. Foto: Berit Önell

Hon är ändå glad att hon är piggare nu än för ett år sedan.

– Då sov jag här i fåtöljen i tre månader. Jag hade inte klarat detta, säger hon.

Hon undrar hur det går för alla andra som är gamla och sjuka.

– Man kan inte lägga på hemtjänsten att koka vatten, säger Jessica.

Kerstin är utbildad lotta med kunskap om krigssituationer där vattnet ofta slås ut.

– Vi är väldigt sårbara, säger hon.

Skrev till Hässlehoms vatten om magproblem

Kerstin Lundahl skrev till Hässleholms vatten och fick svar.

Hon har skrivit till Hässleholms vatten och berättat att hon har magproblem och frågat hur länge bakterierna kan ha funnits i vattnet eftersom hon blev dålig innan informationen kom ut. Svaret blev: ”Prov på vatten tas kontinuerligt. I slutet av förra veckan kom besked som tyder på koliforma bakterier, inte innan. Har ni druckit av vattnet och känner er oroliga, kontakta 1177.

Både Kerstin och de andra tycker att vattentankar borde ställas ut och förstår inte utalandena om att riskerna är för stora eftersom kranarna kan kontamineras.

– Det funkar på andra ställen. Det får väl sitta någon och passa och de kan ju sätta dem på flera olika ställen. Då hade de visat att de bryr sig om oss kommuninvånare, säger Jessica.

Pia retar sig mest på att hon ska behöva lägga pengar på att köpa vatten. Hon befarar också att många människor inte har råd.

– Rent vatten ska väl inte vara en klassfråga i Sverige, säger Jessica.

Magsjuka och urinvägsinfektion

Annika, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen, berättar att hennes familj haft “magstrul” de senaste tre-fyra veckorna, vilket de aldrig brukar ha. Det har handlat om lätt illamående och diarréer. Annika har även haft upprepade urinvägsinfektioner ungefär lika länge.

– Det blev en förbättring i magen sedan vi började koka vattnet, säger även hon.

Annika dricker vanligtvis mycket vatten. Foto: Berit Önell

Hon frågade i måndags på vårdcentralen om urinvägsinfektionen kunde ha med bakterier i vattnet att göra.

– De bara tittade konstigt på mig.

– Ja, inte vet jag, men mycket olustigt är detta, säger hon.

Hon utesluter att magproblemen skulle kunna ha med antibiotikan att göra.

– Jag brukar aldrig bli dålig i magen av antibiotika. Min sambo har också varit dålig nu och han tar inte antibiotika.

Hon berättar att hon brukar dricka mycket vatten och har druckit ännu mer på grund av urinvägsinfektionerna.

Frilagt har också haft kontakt med en närstående till två personer som fått magkramper, kräkningar och feber några timmar efter att de av misstag fått i sig okokt vatten i helgen och i början på denna vecka.

Smittskyddsläkaren har inget att säga

Frilagt försökte redan på måndagsförmiddagen få kontakt med Region Skånes smittskyddsläkare via pressjouren för att fråga om det fanns misstankar om att hässleholmare blivit sjuka av bakterierna i vattnet. Inte ett ljud hördes på tre dygn. På torsdagen fick vi på telefon kontakt med pressjouren som lovade återkomma. Vi ställde några frågor till, bland annat om var den som drabbas ska rapportera detta, om det inte finns behov av sjukvård. Några timmar senare kom ett ickesvar per mejl från smittskyddsläkare Eva Melander. Hon skriver: “Smittskydd har inte fått någon rapport från sjukvården om sjukdomsfall kopplat till denna händelse hos personer boende i området”.

Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, vill inte svara på Frilagts frågor om det förorenade dricksvattnet i Hässleholm. Foto: Region Skåne, Bengt Flemark

Hon hänvisar till 1177, inte för rapportering utan för rådgivning. Hon berättar också att Region Skånes smittskydd fått information om händelsen av kommunens miljökontor: “Det är de som sköter ärendet i befintligt läge och har ansvar för att ta reda på vad det är som orsakat föroreningen”.

Frilagt förklarar att vi haft kontakt med invånare som varit dåliga i magen och kopplar det till vattnet, men inte har behövt sjukvård. Vi efterlyser därför information om att folk blivit sjuka även om det inte lett till sjukvård och undrar om det inte är intressant för smittskyddsläkaren att få veta. Vi frågar också om inte vattentankar borde ställas ut när 1177 rekommenderar folk att köpa vatten.

Svaret från pressekreterare Maria Wogensen är häpnadsväckande: “Smittskydd har inget ytterligare att tillägga i frågan”.

Våra protester, följdfrågor och påminnelse om att Sverige fortfarande är en demokrati har hittills besvarats med tystnad.

Miljökontoret inte rätt kanal

Miljöchef Torbjörn Håkansson ser det inte som att miljökontoret har ansvaret, varken för att utreda vad som orsakat föroreningen eller för att hålla reda på om folk blir sjuka. Men på onsdagen registrerades ett ärende i frågan med rubriken “Händelsestyrd tillsyn – dricksvatten”.

– Vi har inga handlingar ännu, säger Torbjörn Håkansson.

Han berättar att miljökontoret fortfarande inte begärt att få något analysprotokoll över vattenproverna och inte beslutat om det ska göras löpande eller efter att problemen är lösta.

– Det viktigaste nu är att man vet vad man gör och om värdena är över eller under gränsvärdet. Hässleholms Miljö gör vad de ska och det finns inte behov av ytterligare krav, säger han.

Han kan inte svara på varför det inte går att sätta ut tankar när det gjorts tidigare då det varit bakterier i mindre vattenverk i kommunen.

Eventuella rapporter om sjuka förklarar han att Hässleholm Miljö ska få via 1177. Han hänvisar också Frilagt till Region Skånes smittskyddsläkare och sjuka invånare till deras vanliga läkare.

– Jag tackar för informationen, men det ska gå via rätt kanal. Vi är inte rätt kanal, säger han.

Hässleholm Miljö hänvisar till 1177

Emma-Karin Trygg Vincic, marknadschef på Hässleholm Miljö, förklarar att bolaget inte kan ta emot rapporter från enskilda om sjukdomsfall.

– Vi har ingen medicinsk kompetens. Men självklart vill vi veta om folk blir sjuka, säger hon och hänvisar till 1177 eller vårdcentralerna.

Hässleholm Miljö har fortfarande inte fått någon rapport från 1177 om att någon blivit sjuk av vattnet. Emma-Karin Trygg Vincic berättar dock att kundtjänst fått frågor från en invånare som haft någon i familjen som mått illa. Hon har inga uppgifter om att någon som själv varit sjuk hört av sig, trots att åtminstone Kerstin Lundahl bevisligen gjort det.

Emma-Karin Trygg Vincic, marknadschef på Hässleholm Miljö, har bara fått uppgift om en invånare som kan ha mått illa av vattnet. Foto: Berit Önell

De vita prickarna har Hässleholm Miljö fått information om från en invånare. Emma-Karin Trygg Vincic skriver i ett mejl till Frilagt: “Vi kan inte säga exakt vad det rör sig om men troligtvis är det kalk”. Det motsägs dock av att hon förklarar att om det vita flyter upp är det luftbubblor och om det sjunker är det troligtvis kalk som även kan lägga sig ovanpå vattnet efter kokning.

De aktuella vita prickarna lägger sig på ytan om vattnet får stå en stund, oavsett om det är kokt eller okokt. Trots att det inte är klarlagt vad det är försäkrar Emma-Karin Trygg Vincic att det inte har med den rådande situationen att göra och att det inte är farligt.

Berit Önell

Läs mer:

2021-10-30 Bakterier i kommunalt dricksvatten

2021-11-01 Dricksvattnet måste kokas minst veckan ut

2021-11-02 Fakta om förorenat dricksvatten hemlighålls

2021-11-03 Inte e-coli i vattnet – Men behöver kokas även nästa vecka

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se