Gruppen-3a-328x120

KD-riksdagsmän diskuterade skjutningarna med polischefen

KD-riksdagsmän diskuterade skjutningarna med polischefen

Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm fick på tisdagen besök av KD:s toppolitiker Andreas Carlson och Michael Anefur tillsammans med Robin Gustavsson, ordförande i KD-avdelningen i Hässleholm.

Kristdemokraternas riksdagsledamöter Andreas Carlson och Michael Anefur träffade på tisdagen lokalpolisområdeschef Pär Cederholm för att diskutera den senaste tidens eskalerande grova kriminalitet i Hässleholm. KD vill lösa problemen genom att bland annat ge polisen utökad befogenhet att besluta om kameraövervakning, beslagta dna från vårdens biobanker, avlyssna telefoner, göra husrannsakan i bostäder utan misstanke om brott och upprätta särskilda visitationszoner.

Riksdagsledamöterna Andreas Carlson och Michael Anefur kan, liksom Pär Cederholm, konstatera att gängkonflikter och grovt våld numera förekommer även i mindre städer som Hässleholm. Efter vårens skjutningar mot lägenheter och sprängningen av en lägenhetsdörr satte polisen upp tillfälliga bevakningskameror på Viaduktgatan och Götagatan. I juni hittades en skottskadad tonårspojke utomhus på Götagatan. Förra veckan besköts en bil på öppen gata nära Fisktorget och en misstänkt bomb placerades utanför en port till ett flerfamiljshus på Viaduktgatan. Offren har inte varit särskilt intresserade av att prata med polisen. Polisens bedömning är att konflikterna gäller konkurrens om narkotikahandeln.

– Vi har med väldigt stor oro följt utvecklingen med skjutningar och sprängningar i Hässleholm. Men här är inte Hässleholm på något sätt unikt, utan vi ser det i stad efter stad tyvärr, där människor känner stor oro och riskerar att drabbas mitt på ljusa dagen, säger Andreas Carlson, KD:s rättspolitiske talesperson.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Andreas Carlson, KD:s rättspolitiske talesperson, har med oro följt utvecklingen i Hässleholm de senaste månaderna. I bakgrunden Robin Gustavsson, KD i Hässleholm.

Han jämför med skotten på en lekplats i Huddinge förra året där en femåring och en sexåring skadades.

– Det kunde mycket väl ha hänt här också. Man vet inte var en kula träffar om man hamnar i gängens krig, säger han.

Han är vice ordförande i riksdagens justitieutskott och vill gärna höra vad Pär Cederholm säger om situationen i Hässleholm. Michael Anefur deltar utifrån sin roll som ledamot i arbetsmarknadsutskottet som han i sammanhanget kallar “andra sidan”.

– Ju fler som jobbar och försörjer sig själva desto mindre brott är det rimligt att vi får, säger han.

Pär Cederholm, som om ett par veckor kommer att lämna Hässleholm efter sju och ett halvt år, talar hellre om konflikter mellan kriminella konstellationer i Hässleholm än om gängkrig.

Men han är i princip positiv till förslagen på åtgärder.

– Jag kommer inte motsätta mig om jag får fler verktyg för att få människor fällda för brott som de begått, säger han.

Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm motsätter sig inte fler verktyg för att utreda brott.

Han skulle gärna vilja att polisen fick ännu större möjligheter att besluta om kameraövervakning. KD vill ge både polis och kommuner sådana befogenheter.

Lokalpolisområdeschefen tror också att tillgång till dna-register skulle underlätta brottsutredningen. Det handlar främst om pku-registret där blodprover från nästan alla nyfödda barn i Sverige sedan 1975 förvaras i vård- och forskningssyfte. Registret har redan använts i ett fåtal brottsutredningar och bidrog till att mordet på utrikesminister Anna Lindh 2002 löstes. Hanteringen fick dock kritik och Andreas Carlson förklarar att KD nu vill ha tydliga regler så att registret kan användas, men bara för att lösa grova brott med minst ett års fängelse i straffskalan.

Ett annat kontroversiellt KD-förslag är att husrannsakan ska kunna göras utan brottsmisstanke.

– Det ska framförallt användas i mer allmänna utrymmen som förråd, säger Andreas Carlsson och Michael Anefur samfällt.

– Men det gör vi redan, säger Pär Cederholm och berättar att polisen även kan gå in på en skola med narkotikahund för att kontrollera elevernas skåp utanför skoltid.

För några dagar sedan gjordes också husrannsakan i ett flerfamiljshus på Viaduktgatan där narkotika hittades i allmänna utrymmen.

– Vi måste alltid överväga den personliga integriteten och se till att ingen oskyldig kommer i klammeri med rättvisan, säger Cederholm.

Andreas Carlson hänvisar till Danmark och en artikel om en mamma i ett utsatt område som sa att hon gärna blir stoppad och visiterad hur många gånger som helst, bara man får bort vapnen från den gata där hennes barn går till skolan.

Husrannsakan utan brottsmisstanke är ett av Andreas Carlsons och KD:s förslag.

– Lekplatser ska aldrig bli brottsplatser i Sverige. Om någon sedan visiteras oskyldig, det är väl som att bli stoppad i bilen och få blåsa i en poliskontroll. Vi litar på att polisen kan använda detta rätt, säger han.

KD vill tillåta hemlig avlyssning utan brottsmisstanke, skärpa straffen, tillåta anonyma vittnen och minska sekretess mellan myndigheter.

Pär Cederholm ser positivt på anonyma vittnen, särskilt på mindre orter där många känner varandra. Han skulle också önska bättre samarbete mellan olika samhällsaktörer.

– Att låsa in någon är bra brottsförebyggande, men vi behöver också en fungerande avhopparverksamhet, säger han.

Egentligen bryr han sig inte om hur länge bovarna sitter inlåsta, bara de är rehabiliterade när de kommer ut.

Andreas Carlson betonar att större polistäthet krävs i Sverige.

– Vi har den tredje lägsta i EU samtidigt som vi har de största problemen med gängskjutningar, 43 dödsskjutningar hittills i år, jämfört med 45 under hela 2021, säger han.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se