torsjö live vers2

Bjärnums simhall ska öppna igen – inga nedläggningar nu

Bjärnums simhall ska öppna igen – inga nedläggningar nu

Nödvändigt underhåll ska skötas i de simhallar som är i bruk i Hässleholms kommun tills ett långsiktigt beslut om deras framtid är klart. Inget kommer att ske med dem innan det nya badhuset i Hässleholm öppnar i slutet av 2025. Det var politikerna i den parlamentariska gruppen överens om vid ett möte på måndagen då statusuppdateringen som visar beräknade kostnader för simhallarna de närmaste 15 åren diskuterades.

– Bjärnums simhall ska vara öppen för allmänheten, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) bestämt.

Nu ska ytterligare underlag tas fram, bland annat kostnader för skolskjutsar om badhus läggs ner.

Vid stormötet i Bjärnum den 2 november kunde politikerna inte svara på om simhallen där, som nu har begränsat öppethållande, skulle renoveras och öppnas för allmänheten igen eller inte. SD deklarerade visserligen att man budgeterar för renoveringen, men ingenting var beslutat.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar simhallen.
Bjärnums simhall ska repareras och öppnas för allmänheten igen. Idag är det bara öppet för motionssim, babysim och skolor. Foto: Urban Önell

Efter måndagens möte, där tjänstepersoner från tekniska förvaltningen också deltog, låter det annorlunda. Lena Wallentheim betonar att kommunstyrelsen inte brukar besluta om löpande underhåll utan det ligger på tekniska förvaltningen. Men hon ser det som självklart att Bjärnums simhall ska åtgärdas och hållas öppen, liksom övriga simhallar utom Sösdala.

– Det finns ingen oenighet. Simhallarna ska hållas igång i alla fall tills vi har ett nytt badhus., säger hon.

Akuta underhållskostnader får därför lösas. För Bjärnums del gäller det en läckande bubbelpool och ett trasigt bastuaggregat som ska fästas på en vägg som kollapsat. En beräknad kostnad på 1,3 miljoner kronor.

– Om det handlar om de summorna förstår jag inte riktigt varför det inte skulle göras, säger Lena Wallentheim.

Bilden visar Lena Wallentheim.
– Nödvändigt underhåll ska göras i simhallarna, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S). Foto: Urban Önell

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) säger att hon talat med partikamraten Urban Widmark, ordförande i tekniska nämnden och fått besked att Bjärnums simhall ska åtgärdas inom kort.

– Det är på rull, säger hon.

– Vad som inte görs i de här lägena är de stora investeringarna, säger Lena Wallentheim.

Hon hade tagit fram statistik över antalet besökare i badhusen inför mötet. Även utredningen om idrottshallen i Sösdala, som beräknas kosta 41 miljoner kronor att renovera, diskuterades. Nu ska barn- och utbildningsförvaltningen ta fram uppgifter om simundervisning och skolskjutsar innan frågan diskuteras vidare.

– Alla barn ska få simundervisning, det måste vi sköta, säger Lena Wallentheim.

När det gäller Sösdala anser Lena Wallentheim att det först måste bestämmas om idrottshallen ska renoveras eller om det ska byggas nytt.

– Där måste vi också titta på vad det är för andra behov som ska inrymmas, vilka föreningar som berörs och hur vi gör med fritidsgården. Det finns många frågetecken men så stora investeringar måste vi ta tid att diskutera, säger hon.

S och M har inte lagt in någon investering på simhallarna i kransorterna i sin budget för 2024 med plan för 2025-2026.

– Vi kan inte hasta så mycket att vi lägger det i plan för 2024-2026, säger Lena Wallentheim.

Hon hoppas också få en bred politisk enighet kring badhusens framtid. Det betyder inte att det är uteslutet att investeringar i simhallar skulle kunna komma med inom denna tid. Budgeten uppdateras varje år.

– Vi måste se helheten för byarna och deras behov, säger Lina Bengtsson.

Berit Önell

Läs mer:

2023-10-15 Inget allmänt bad i Bjärnum – sänkt pris

2023-10-19 Statusuppdatering avgör Bjärnums simhalls öde

2023-10-25 145 miljoner för att underhålla alla bad i 15 år

2023-11-01 Räddningsaktion: Stormöte om Bjärnums simhall

2023-11-03 Politiker grillades om Bjärnums badhus

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se