torsjö live vers2

Minoriteten meddelar att den sitter kvar

Minoriteten meddelar att den sitter kvar

Den rödgröna minoriteten fortsätter att leda Hässleholms kommun. Det meddelar de i ett pressmeddelande på tisdagen, dagen efter budgetfullmäktige där delar av deras budgetförslag röstades ner till förmån för den borgerliga alliansens budget.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) tänker sitta kvar, trots att det var den borgerliga alliansens budget som klubbades igenom på måndagens fullmäktige. Foto: Urban Önell
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) tänker sitta kvar, trots att det var den borgerliga alliansens budget som klubbades igenom på måndagens fullmäktige. Foto: Urban Önell

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet konstaterar att de fortfarande är det största blocket i Hässleholms kommunpolitik.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi tänker fortsätta att ta ansvaret. Så länge det inte presenteras något block som är större sitter vi kvar, säger Lena Wallentheim (S) i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet gick kommunstyrelsens förslag till budget till största delen igenom, medan alliansens förslag fick genomslag i ett antal nämnder och de rödgröna valde att följa alliansens linje och stärka omsorgsnämndens och socialnämndens anslag. Det är en sanning med modifikation. De rödgröna fick igenom sin budget i de nämnder där den redan stämde överens med alliansens. I övrigt blev de antingen nedröstade, angående kommunledningskontorets, tekniska nämndens och barn- och utbildningsnämndens budget, eller anpassade sin budget efter alliansens, i omsorgsnämndens och socialnämndens budget. Alliansen fick alltså igenom hela sin budget.

– Vi är medvetna om att vi i vissa delar måste göra anpassningar, kompromissa och vara öppna för samarbetslösningar och inflytande från andra partier. Precis som skedde vid budgetfullmäktige igår. Så är det när man sitter i minoritetsstyre. Men vi har majoritet i nämnderna där de flesta besluten tas, och där vi har möjlighet att forma politiken, säger Lena Wallentheim.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
8/6 Kommunstyrelsens budget röstades ner
26/8 S tackade nej till koalition med alliansen
4/10 Allvarligt ekonomiskt läge för kommunen
22/10 Kommunens ekonomi oroar revisorerna
3/11 Nytt budgetförslag utan skattehöjning
11/11 Oklart om kommunstyrets budget klubbas
19/11 Kommunledning vill låna 148 miljoner
25/11 Alliansen vill ge ännu mer till omsorgen
27/11 SD inställt på att fälla S-ledda styrets budget
1/12 Den borgerliga alliansens budget vann

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se