logga-ligg-tjock

Överklagar friande dom för mord

Överklagar friande dom för mord

Den hemlöse mannen hittades livlös på golvet ovanför rulltrapporna på den inglasade gångbron över järnvägsspåren.
Åklagaren överklagar nu den friande domen mot 18-åringen som åtalades för mordet på den hemlöse mannen som hittades livlös på golvet ovanför rulltrapporna på den inglasade gångbron över järnvägsspåren.

Kammaråklagare Malin Paulsson överklagar den friande domen mot 18-åringen som åtalades för knivmordet på en hemlös man på resecentrum i Hässleholm. Hon vill också att han ska dömas för rån, grovt övergrepp i rättssak och grovt olaga hot samma kväll, den 9 augusti 2016.

Även rånoffret överklagar och begär 30 000 kronor i skadestånd.

Hässleholms tingsrätt dömde 18-åringen bara för ringa narkotikabrott, som han erkänt, och olaga hot, dock inte grovt. Rätten ansåg det inte bevisat att 18-åringen burit kniv under kvällen och inte heller när han hotade en pojke som han tyckte umgicks för mycket med hans flickvän.

Malin Pulsson hävdar att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering i flera delar.

Hon menar att de tre händelserna är sammanbundna. De har skett inom ett kort tidsintervall, inom ett begränsat geografiskt område och med ett likartat agerande från gärningsmannen.

Malin Pulsson konstaterar att tingsrätten helt bortsett från sms-konversationen mellan 18-åringen och hans 14-åriga flickvän. Åklagaren anser däremot att deras sms speglar händelseförloppet under stora delar av kvällen.

Hon nämner att 18-åringen skrivit ”Ska döda någon också om det ska va så” efter att flickvännen skrivit: ”Kom du ihåg de skär folk med kniv”, något som ska ha syftat på det olaga hotet.

Mordet väckte stor förstämning och en minnesplats med blommor och ljus skapades utanför resecentrum.
Mordet väckte stor förstämning i Hässleholm och en minnesplats med blommor och ljus skapades utanför resecentrum.

När det gäller mordet lyfter Malin Paulsson fram vittnet som såg en ung man som liknade 18-åringen stå och titta på den hemlöse mannen på gångbron strax före händelsen.

Malin Paulsson ifrågasätter att tingsrätten fokuserar på att vittnets uppgifter om killens klädsel inte stämmer, men utelämnar att vittnet sett honom flera gånger tidigare och känner igen honom.

Ett annat vittne lämnade vid polisförhör uppgifter om att 18-åringen själv berättat i telefon att han dödat eller skadat en ”luffare” på stationen. Samtalet skedde ungefär vid tiden för mordet, klockan 22.40, enligt samtalslistan i telefonen som polisen beslagtog. Vittnet och en annan kamrat begav sig omedelbart till stationen, vilket stöds av telefonlistor och filmer från övervakningskameror.

Vittnet ändrade dock sina uppgifter under förhandlingen i tingsrätten och sa att han ljugit under polisförhöret, att det var problem med tolk med mera. Malin Paulsson betonar att han hållit fast vid uppgifterna under hela förundersökningen och att de stöds av ett annat vittne.

– Bevisningen placerar 18-åringen på brottsplatsen mycket kort tid före mordet, det finns direkta uppgifter från honom själv om att han har utfört mordet på en tidpunkt där i princip enbart gärningsmannen vet om händelsen och i övrigt en mängd olika uppgifter som alla pekar mot honom som gärningsman, förklarar hon.

Angående rånet betonar både Malin Paulsson och rånoffrets advokat Lars Blad att offret kände igen gärningsmannen som han kände väl till utseendet och att 18-åringen hanterat rångodset kort tid efter rånet.

Hon anser att han ska dömas till sluten ungdomsvård istället för de 50 dagsböter á 60 kronor, totalt 3 000 kronor som tingsrätten dömde honom till och som skulle räknas av helt på grund av den långa häktningstiden.

Berit Önell

Några av Frilagts tidigare artiklar i ämnet:
2016-08-10 Hemlös man kan ha mördats i resecentrum

2016-08-10 Hemlöse Lars död har skakat Hässleholm

2016-08-12 17-åring anhållen för mordet på stationen

2017-01-05 17-åringen åtalad för mord på hemlös

2017-01-12 Mordrättegång hålls bakom stängda dörrar

2017-02-03 Mordmisstänkt 17-åring släppt ur häktet

2017-02-24 Dömdes inte för mord på hemlöse mannen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se