torsjö live vers2

Delar av vindskyddens björkfasad utbytt

Delar av vindskyddens björkfasad utbytt

Det största och senast bygda vindskyddet Ronja är värst drabbat av att barken på björkfasaden lossnar. Många av fasadbrädorna har också slagit sig. Så här såg det ut på måndagen, trots att en del av fasaden byttes ut för ett par veckor sedan. Foto: Urban Önell

Björkfasaden på kommunens dyra vindskydd på Hovdalaområdet höll som väntat inte länge. Redan efter ett år har mycket av barken lossnat och björkstammarna har slagit sig. En del av dem byttes ut för ett par veckor sedan. Men en av projektledarna, kommunekologen Lars-Erik Williams, ser det som normalt underhåll och tycker att det är värt priset. På måndagen skickade kommunen ut ännu ett pressmeddelande där vindskydden hyllas. Bokningarna har också gått bra med 94 procents beläggning i juli.

Efter Frilagts avslöjande om de skenande kostnaderna för vindskydden i augusti 2019 slog politikerna till bromsen och beslöt att inte godkänna ytterligare medel till projektet. Det blev Sparbanksstiftelsen som sköt till de 134 000 kronor som fattades för att få det tredje vindskyddet färdigt. Senare riktade revisorerna allvarlig kritik mot hur projektet hanterats, utan budget och utan ledning och styrning. Det gick inte ens att utreda hur stor totalkostnaden blev. Enligt Frilagts beräkningar bör den ha landat på närmare 1,2 miljoner kronor. Projektet Hovdala vandringscentrum där även tre vandringsleder ingick redovisade en kostnad på 1,9 miljoner kronor.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Vindskydden skulle bli unika och lyxiga, därför blev det också speciella materialval som fördyrade byggnationerna. Projektledarna Lars-Erik Williams och Bjarne Öhrling blev själva chockade när de såg fakturorna för taken på de två första vindskydden. Den förpatinerade titanzinken kostade 448 kronor per kvadratmeter och hanteringen av den var mycket tidsödande. Totalkostnaden för taken blev över 150 000 kronor inklusive moms.

Syftet med det ovanliga fasadmaterialet björk var att vindskydden skulle smälta in i björkdungen där de placerades. Björk säljs normalt inte till utomhuskonstruktioner eftersom det har för dålig hållbarhet. Det var därför svårt att hitta någon leverantör och till slut blev det kommunens egen konsult som sålde 40 löpmeter björk med bark för 1 430 kronor per meter, totalt 71 500 kronor inklusive moms.

Björkfasaderna gör att vindskydden smälter väl in i björkdungen nära trädhuset. Foto: Urban Önell
En del av barken har fästs med pappspik. Foto: Urban Önell

När Frilagt på måndagen besöker vindskydden Birk, Birka och Ronja är en del av björkstammarna utbytta. Många av de kvarvarande har slagit sig och barken hänger löst, trots försök att fästa den med häftklamrar och pappspik. Värst ser det ut på det största och senast byggda vindskyddet Ronja som invigdes i december 2019.

– Vi har bytt ut de plankor som var värst drabbade, säger Lars-Erik Williams.

Han var själv där och räknade hur många av stammarna som behövde bytas ut.

– Det var 21 plankor som var mer illa däran. På dem hade barken ramlat av helt eller också hade större bitar lossnat. På vissa är bara mindre bitar lösa och då är det ingen mening med att byta ut dem så snabbt. Funktionellt är det lika bra. Det är mest en estetisk fråga, säger han.

Han har inte noterat att björkskalkarna slagit sig och är inte särskilt orolig för det.

– Det skulle vara om de buktar ut så att det kan regna in. Men jag har väl noterat att de i viss mån rör sig, vindskydden är ju inte uppvärmda och de ska inte vara helt täta, säger han.

Ytterligare fyra-fem björkstammar har bytts ut redan tidigare.

– Det är mest en estetisk fråga, säger projektledaren och kommunekologen Lars-Erik Williams. Foto: Berit Önell

Han är inte heller bekymrad över risken att fasaden även i fortsättningen kan behöva bytas ut med täta intervall.

– Det får vi räkna med. Sedan får vi se med vilken hastighet det sker. Vi får hålla ett öga på dem, säger han.

– Vi kommer inte att ha kvar dem lika länge som om de till exempel hade varit av ek. Det är vi väl medvetna om. Vi blev inte helt överrumplade av detta, säger Lars-Erik Williams.

Hittills har utbytet inte kostat mer än arbetsinsatsen från fritidskontorets personal.

– Vi hade kvar ett lager av björkpanel. Det finns fortfarande lite grand, säger Lars-Erik Williams.

Vindskyddens innerväggar är ännu oskadda. Ytterväggarna består enbart av björkfasaden. Foto: Urban Önell

Lars-Erik Williams tycker att björkfasadernas brister har överdrivits.

– Jag ser det inte som ett jätteproblem. Även om vi skulle köpt nytt nu hade det inte kostat med än 3 000-4 000 kronor. Det är en liten kostnad, så det är värt det priset. Om vi jämför med inkomsterna på att hyra ut vindskydden så ligger de på nära 100 000 kronor, säger han.

Han tror inte att det finns risk för att röta kan sprida sig till resten av konstruktionerna där det inte finns några ytterväggar mer än själva björkstammarna.

– Jag har inte sett någon skada alls, säger han.

Han menar att det hade gått bra att vänta med att byta ut björkstammarna.

– Då hade vi kanske fått byta om några år om de ruttnar, säger han.

Han vet inte varför Ronja drabbats värst, men gissar att det kan ha med placeringen i dungen att göra.

– Birk står mer öppet och torkar kanske upp bättre. Där har vi inte bytt en planka.

Birks dörr har också behandlats med linolja och terpentin.

Även på Birka har björkskalkarna slagit sig och barken lossnat. Foto: Urban Önell

Såvitt känt har björktimmer inte använts på det här sättet i södra Sverige tidigare. I Härjedalen finns däremot den prisbelönta Restaurang Tusen i Ramundberget som prisbelönats för sin design med stående hela björkstammar som dekoration på fasaden. Restaurangens arkitekt Hans Murman var skeptisk till något liknande i södra Sverige på grund av den högre luftfuktigheten.

Uthyrningen av vindskydden går lysande. Enligt pressmeddelandet från kommunens tillväxtavdelning var alla tre fullbokade hela 94 procent av nätterna i juli. I juni var beläggningen 83 procent och i augusti 66 procent. Även under hösten har intresset varit stort, trots att vindskydden är oisolerade och saknar uppvärmningsmöjligheter. Alla vindskydden är redan bokade under nyårsnatten.

– Människor söker unika och annorlunda naturupplevelser. Vindskydden bidrar verkligen på ett bra sätt till resten av det Hovdala erbjuder och till Hässleholms starka varumärke, säger Carina Jönsson Lindholm, destinationsutvecklare.

Vindskydden Birk, Birka och Ronja är mycket populära och bokas även under hösten. Foto: Urban Önell

Pressmeddelandet säger att Hässleholm utvecklats till en populär “outdoor-destination” under covid-19-pandemin.

– Aktiviteter som cykling, fiske och vandring kan utföras med säker social distansering, vilket lett till högt tryck på naturbesöksmål på flera håll i landet, så även i Hässleholms kommun, enligt pressmeddelandet.

Inte bara vindskydden drog nytta av detta. Även Hotell Statt, Glada Getens gårdmejeri i Lilla Oberöd, Multilevel Äventyr med höghöjdsbanan i Sandåkara, Tykarpsgrottan och Hovdala slott nämns i pressmeddelandet som verksamheter som haft en ovanligt bra säsong.

Men statistiken över kommersiella gästnätter i Hässleholms kommun minskade med totalt 27,5 procent under juni-augusti. Det var något lägre än för Skåne som minskade med 29,2 procent och Sverige som minskade med 36,7 procent.

Berit Önell

Läs mer:

2019-08-05 Vindskydden vid trädhuset blev för dyra

2019-08-07 Stopp för det tredje vindskyddet vid trädhuset

2019-08-16 Banken sponsrar det tredje vindskyddet

2019-12-14 Tredje vindskyddet vid trädhuset klart Fjärde på gång

2020-01-10 Skarp revisorskritik mot dyra vindskydd

2020-06-09 Kommunfullmäktige gav ansvarsfrihet med anmärkning


EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se