torsjö live vers2

L uppmanar M och S att återuppta förhandlingarna

L uppmanar M och S att återuppta förhandlingarna

Nu reagerar Liberalerna på senaste vändan i den politiska krisen i Hässleholms kommun. Partiet ser inte SD:s aviserade minoritetsstyre som ett fungerande alternativ och påpekar i ett pressmeddelande på söndagskvällen att det blir en mindre minoritet än den med S, C och V. Enligt L måste alla gamla block och samarbeten nu lösas upp. Partiet uppmanar Moderaterna och Socialdemokraterna att återuppta förhandlingarna.

– Vi politiker har misslyckats med att sätta kommunens bästa framför egna partiintressen, skriver Liberalerna.

Liberalernas gruppledare Thomas Haraldsson (L) höjer nu rösten och uppmanar S och M att gå tillbaka till förhandlingsbordet. Han ser inte ett minoritetstyre med SD som en fungerande lösning. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Liberalernas gruppledare Thomas Haraldsson betonar i pressmeddelandet att ett majoritetsstyre är förstahandsalternativet.

– Vår ståndpunkt har varit att man borde lösa upp alla gamla konstellationer så att varje parti stod fritt att bilda ett nytt styre. Denna ståndpunkt har Liberalerna varit tämligen ensamma om, skriver han.

Ett majoritetsstyre utan SD kräver att M och S kommer överens. Men det har visat sig svårt.

– De gamla valtekniska samarbetena bildar låsningar. M kräver att KD och FV också ingår och S kräver på samma sätt att V och C får vara med. Det innebär att man ska hålla ihop ett styre från den yttersta högerkanten till den yttersta vänsterkanten. Nu är cirkusen igång precis som vi förutsåg, skriver Thomas Haraldsson.

När C, S och V i nästa steg förberedde ett minoritetsstyre accepterade L en valtekniskt samverkan med dessa partier. Syftet var att de skulle få igenom sin budget genom att L bara följde tidigare praxis – som inte tillämpats i Hässleholm de senaste åren – och röstade på sin egen budget.

– Detta var inte den mest optimala lösningen men ändå ett sätt att snabbt få till ett styre och skapa stabilitet och lugn och ro i kommunen och för personalen. Liberalerna skulle inte vara tuvan som stjälpte lasset, skriver Liberalerna.

Konstruktionen skulle dock kräva att fler partier agerade på samma sätt om ett sådant minoritetsstyre skulle få igenom sin budget i kommunfullmäktige med 61 mandat. S, C och V har bara totalt 21 mandat och L har bara tre, sammanlagt 24 mandat.

Thomas Haraldsson undrar hur en SD-minoritet ska få igenom sin budget.

– Det finns bara en väg ur detta. M och S behöver sätta sig vid förhandlingsbordet och återuppta sina samtal, den här gången utan villkor. Kommunen behöver gå före partiet, skriver han.

Berit Önell

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-04-06 S samarbetar inte med FV – besked om möjlig koalition på onsdag

2023-04-12 Förhandlingar om ny majoritet strandade – M sa nej till S + C + V

2023-04-12 S-V-C beredda styra i minoritet efter M:s nej

2023-04-14 M motsätter sig rödgrönt minoritetsstyre – SD avgör

2023-04-14 SD: Vi fortsätter styra kommunen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se