Bandklippning och pyttipanna invigde Västra Torups reningsverk

Bandklippning och pyttipanna invigde Västra Torups reningsverk

Västra Torups nya reningsverk invigdes festligt på torsdagskvällen. Allmänhet och entreprenörer bjöds på pyttipanna och stekt ägg och kommunalråd och vd klippte det blågula bandet. Ingenting är längre kvar av den gamla anläggningen där avloppsslam var på drift utanför staketet efter lång tids bristande underhåll. Det har gått sju år efter att den dömdes ut, förbud med vitesföreläggande har flyttats fram ett par gånger och den första entreprenören har gått i konkurs. Men nu är Västra Torups reningsverk igång, det första av flera liknande projekt de närmaste 10-15 åren.

Bilden visar Joakim Karlsson och Mats Didriksson.
Kommunalrådet Joakim Karlsson (M) och Hässleholm Miljös vd Joakim Karlsson klippte bandet vid invigningen av Västra Torups reningsverk.

ANNONS

Annons om Trosjö Live 2025

Cirka 70 personer deltog i invigningen och fick också möjlighet till en rundvandring i anläggningen som driftsattes i mars. Här visade bland andra projektledaren Sofie Vessling hur den nya tekniken fungerar.

– Roligt att det kom så mycket folk från byn, säger hon.

Bilden visar publiken vid invigningen.
Bybor, entreprenörer och anställda på Hässleholm Miljö, cirka 70 personer, bjöds på pyttipanna med stekt ägg.

Den som ville och vågade fick klättra upp på den stora silon där avloppsvattnet pumpas upp och renas på sin väg ner genom en biobädd.

Säljer el från solceller

Det nya reningsverket är på flera sätt klimatanpassat. Bland annat återanvänds renat avloppsvatten när renset efter det första reningssteget tvättas innan det pressas samman och går till soptunnan. Betongdelar är byggda med klimatsmart betong som minskat koldioxidutsläppen med 7 550 kilo. På taket sitter solceller som redan producerat så mycket el att man kunnat sälja.

Bilden visar besökare som klättrat upp på silon.
Några av besökarna vågade sig på att klättra upp på silon där den biologiska reningen sker.

Men en kemikalie, aluminiumklorid, tillsätts som fällningskemikalie för att avskilja slammet. Efter behandling i en slamförtjockare samlas det i slamlagret och hämtas därifrån för transport till rötning på Hässleholms reningsverk två-fyra gånger per år.

Läckande ledningsnät

I Västra Torup kommer det på sikt inte att finnas personal mer än cirka en gång i veckan.

– Alla anläggningens delar är uppkopplade och vi får larm om något avviker, berättar Sofie Vessling.

Bilden visar Sofie Vestling.
Sofie Vessling berättar att alla anläggningens delar är uppkopplade.

Bolaget har dock inte ännu fått bukt med det enorma inläckaget i ledningsnätet i Västra Torup. Enligt miljökontorets förelägganden tog det gamla reningsverket emot hela 70 procent så kallat ovidkommande vatten som gjorde att anläggningen blev överbelastad.

– Det är inte löst. Vi har fortfarande inläckage i systemet. Men vi har gjort insatser på några olika platser i byn. Det behöver inte vara så stora mängder eftersom anläggningen är liten och då är det ett klurigare arbete att hitta en läcka, förklarar Sofie Vessling.

Bilden visar insidan av reningsverkets byggnad.
Så här ser det ut inne i reningsverkets byggnad.

De ansvariga på Hässleholm Miljö presenterade stolt projektet inför publiken. Dolores Öhman, tillförordnad va-chef, berättade att det nya reningsverket även ger möjlighet för Västra Torup att växa, med kapacitet för 300 personekvivalenter. Idag är 212 anslutna.

– Det kommer att kunna rena i många år framöver, sa hon.

Hon kunde också berätta att projektet höll sig inom budgeten på 30 miljoner kronor, trots konkursen och den nya upphandling den förde med sig.

Första nya reningsverket på 30 år

Vd Mats Didriksson förklarade att han var oerhört nöjd med att få stå här och inviga det nya reningsverket.

– Detta är det första nya reningsverket som byggs i kommunen på cirka 30 år, sa han.

– Vi kommer att bygga ett nytt reningsverk nästan vartannat år framöver. Vi investerar cirka 1,5 miljard, men då ingår även dricksvattenverk och ledningsnät.

Bilden visar Mats Didriksson.
Mats Didriksson planerar för byggnation av nästan ett nytt reningsverk vartannat år framöver.

Även kommunalrådet Joakim Karlsson (M) var stolt.

– Jag är väldigt stolt att se att Hässleholm Miljö levererar utifrån det ansvar de tagit sig, och som vi gett dem, sa han.

”Vatten och avlopp avgörande”

Han konstaterade att Hässleholm miljö höjt va-taxan väldigt kraftigt de senaste åren.

– Det är tuffa beslut. Men vi vet behoven och att mycket varit eftersatt de senaste åren. Vi kan inte fortsätta att blunda för problemen. Vi måste adressera dem och göra något åt dem.

Han talade om grundläggande samhällsintressen, infrastruktur som gör att byarna kan leva vidare.

– Vatten och avlopp är avgörande, sa han innan han och Mats Didriksson gemensamt klippte det blågula bandet.

15 reningsverk

Dolores Öhman berättar för Frilagt att totalt cirka 15 reningsverk ska byggas eller renoveras. Det nya reningsverk som blir klart härnäst är Hörjas, som även ska rena avloppsvatten från Röke. Sedan kommer bland andra Verum, Farstorp och Vittsjö. Emmaljunga har fått en förstärkt infiltrationsanläggning i väntan på att kopplas ihop med Vittsjö när den nya anläggningen där är klar. I Vinslöv och Sösdala är ganska omfattande renoveringar på gång.

Dessutom behöver ledningsnätet förnyas.

– Det är lika mycket under marken, bland annat i Vinslöv. Men där har vi ingen plats att klippa band, säger Dolores Öhman.

– Vi behöver förbättra och klimatförstärka. Runt Finjasjön är det väsentligt mycket bättre nu. Under vintern hade vi väldigt mycket fokus på ledningar och brunnar där, säger Mats Didriksson.

Pengar från staten?

Många kommuner i landet står inför samma dilemma med en gammal underhållsskuld, klimatförändringar och behov av krisberedskap. Branschorganisationen Svenskt vatten anser att regeringen ska hjälpa till med finansieringen. Frågan utreds också i en statlig utredning.

– Vår branschorganisation är väldigt aktiv och vill också att man ska kunna fondera överskott från goda år. Idag måste va-verksamheten gå plus minus noll, med sådana investeringar som vi har nu är det jättesvårt, säger Dolores Öhman.

Bilden visar Dolores Öhman.
Dolores Öhman konstaterar att det är svårt för va-verksamheter att gå plus minus noll när investeringarna är stora. En utredning ser nu över om regeringen ska bidra till finansieringen av upprustningen av va-anläggningarna i kommunerna.

Mats Didriksson kan inte lova att va-taxan inte behöver höjas ytterligare.

– Nu följer vi en plan som vi lade för flera år sedan inför 2025 och 2026. Men vi värderar hela tiden var vi är. Det kan förändras, säger han.

”Väldigt positiv dialog med miljökontoret”

Arbetet med reningsverket i Västra Torup drog ut på tiden av flera skäl och Hässleholm Miljö fick vädja om att slippa betala vite.

– Vi hade en väldigt positiv dialog med miljökontoret. Det är en förutsättning. Det måste ju lösas, men vi får inte obegränsat med tid, säger Mats Didriksson.

I Emmaljunga fick man dispens för att slippa lägga ned 30-40 miljoner på en ny anläggning när byns avlopp inom några år ska kopplas på Vittsjös nya reningsverk.

En ny va-chef tillträder den 2 juni, Tomas Norrman. Dolores Öhman kommer att vara kvar en tid för att introducera honom, men återgår sedan till sin tjänst som hållbarhetsutvecklare på Hässleholm Miljö.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Läs mer:

2019-11-05 Miljökontoret vill stänga små reningsverk i dåligt skick

2019-11-07 Enighet om vitesförelägganden mot reningsverk

2019-11-14 Stålhandske: ”De små reningsverken har prioriterats ner”

2019-11-23 Hässleholms vatten hittade inte till sina reningsverk

2021-06-14 Vill stänga Emmaljungas reningsverk – avloppsvattnet späds ut

2022-02-07 Länsstyrelsen vill stänga läckande reningsverk

2022-06-13 Utdömt reningsverk kan få anstånd i 14 månader till

2022-06-25 Enighet om mer tid till Västra Torups reningsverk

2023-02-07 Nytt reningsverk i Västra Torup på gång

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se