torsjö live vers2

Folkets väls budgetförslag det enda som går plus 2024

Folkets väls budgetförslag det enda som går plus 2024

Det enda budgetförslag för Hässleholms kommun som går plus 2024 kommer från Folkets väl. Partiet varken utnyttjar reserven eller höjer skatten – men sparar kraftigt på administration, konsultkostnader och politikerarvoden. IT-avdelningen halveras, småskolor stängs och Hibab läggs ner. Samtidigt föreslås satsningar för unga och hemlösa.

FV vill också avveckla Hässleholms galakväll och dra in sponsoravtalet med Vittsjö GIK.

Under måndagen beslutar kommunfullmäktige om budget för 2024 och flerårsplan för 2024-2026.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Folkets väls förslag till driftbudget har ett plusresultat på 33 miljoner kronor 2024. 2025 blir det plus 161 miljoner och året därpå 197 miljoner.

Ordförande Ernst Herslow förklarar att FV anser att kommunen har potential för att göra besparingar, framförallt på administrationen på kommunledningskontoret, inom skolan och omsorgen.

– Vi anser att det finns mycket på till exempel tillväxtavdelningen, kommunikatörer med mera som kanske i detta läge inte är det man ska prioritera, säger han.

Bilden visar Ernst Herslow.
Ernst Herslow (FV) ser stora möjligheter att spara inom Hässleholms kommun. Foto: Urban Önell

Även skolan och omsorgen får sparkrav, dock inte för personalen “på golvet”. Men FV vill att omorganisation av skolenheter, det vill säga stängning av små skolor, ska spara fem miljoner redan nästa år och totalt 25 miljoner 2024-2026.

– Enligt skolförvaltningen och revisorerna har kommunen för många små enheter vilket inte bara påverkar ekonomin utan även pedagogiken och skolresultaten negativt, skriver FV i ett pressmeddelande om budgeten.

Därutöver föreslås skoladministrationen spara 15 miljoner. Modersmålsundervisningen bantas med åtta miljoner kronor.

Bilden visar Röke skola.
FV anser att kommunen har för många små skolenheter, här Röke Skola. Foto: Lotta Persson

FV påminner om målsättningen att ha två procents överskott på sista raden.

– Om vi klarar det brukar det bero på att börsen går bra. Vi når inte upp till god ekonomisk hushållning säger revisorerna gång på gång, Någon gång måste vi börja titta på vad vi kan göra., säger Ernst Herslow.

FV vill bland annat lägga ned den nya arbetsmarknadsförvaltningen helt och därmed spara 35 miljoner. Avveckling av Hibab väntas spara totalt tio miljoner kronor, hälften på 2025 och hälften på 2026.

Omsorgen föreslås spara sex miljoner på administrationen 2024. Konsultkostnaderna ska ned med tio miljoner. Kommunledningskontoret ska kostnadseffektivisera med tre miljoner, IT-avdelningen tio miljoner och tillväxtavdelningen 2,5 miljoner. Minskade politikerarvoden och partibidrag sparar 4,7 miljoner och politikernas gratisförtäringar en miljon kronor. Fritt kaffe till personalen tas också bort, vilket sparar tre miljoner kronor.

FV vill dra in sponsorbidraget till krisande fotbollsföreningen Vittsjö GIK – 500 000 kronor 2024.

– Vi anser inte att det är en kommunal kärnverksamhet att sponsra idrottsföreningar på elitnivå där man vet att pengarna likaväl kan gå till en proffssatsning. Ska skattepengarna gå till att de värvar en bra spelare från Australien? Nej, det tycker vi inte, säger Ernst Herslow.

Bilden visar en fotbollsmatch.
Vittsjös allsvenska damlag får inte något stöd i Folkets väls budget. På bilden två av lagets australiensiska landslagsspelarna Clare Polkinghorne (nr 16) och Emily Gielnik 2021. Foto: Anders Thall

Att klubben nu går ut och vädjar till allmänheten om ekonomiska bidrag tycker han däremot är bra.

– Det är så de ska göra. Man får ju entusiasmera folk.

Hässleholms galakväll upphör enligt FV:s förslag. Besparingen blir inte så stor, 115 000 kronor, eftersom merparten av kostnaderna täcks av sponsorer.

– Kommunen är ju i ett prekärt ekonomiskt läge och då måste man dra ned på sådant som egentligen inte tillför något för kärnverksamheterna. Det är en signal, i linje med att vi drar ned på partistöd och politikerarvoden, säger Ernst Herslow.

Han menar också att galakvällen inte vänder sig till allmänheten.

– Det är väl de närmast sörjande, de kretsarna som uppskattar det och det är kanske inte allmänheten i första hand.

FV:s satsningar är bland annat 3,5 miljoner till mötesplatsen för unga i kulturhuset, en halv miljon mer än de styrande. Förebyggande fältarbete för unga, exempelvis fältsekreterare, får 1,5 miljoner. Lika mycket läggs på projektet Bostad först för hemlösa. FV håller även fast vid att det ska bli gratis att parkera med hjälp av p-skiva i Hässleholm.

FV hade helst stoppat bygget av det nya badhuset i Hässleholm för 420 miljoner och satsat på renovering av övriga simhallar för 145 miljoner. Men nu är nybygget så långt kommet att det är svårt att backa och det står med även i FV:s investeringsbudget.

– Det är ett dilemma, säger Herslow.

– Vi hade kunnat få fyra simhallar till en tredjedel av kostnaden för det nya.

Nu anser Ernst Herslow att löpande underhåll får skötas på de befintliga simhallarna så att de kan fungera och Bjärnums kan öppna igen.

– Det är kapitalförstöring att inte göra det om de med lite insatser kan leva i 10 eller 20 år till. Det är som med kärnkraftverken, att stänga fungerande anläggningar för ideologi.

Ernst Herslow säger att partiet ändå vill titta närmare på vad det skulle kosta att avbryta badhusbygget.

I investeringsbudgeten stryks nytt ridhus och nybyggnation på Björklunda. Byggprojekt i Tyringe och Vinslöv senareläggs. Investeringarna uppgår till 409 miljoner kronor 2024.

Följ kommunfullmäktiges budgetsammanträde här.

Berit Önell

Läs om övriga budgetförslag här:

S och M: https://www.frilagt.se/2023/10/19/stora-investeringar-i-forsta-budgeten-fran-s-och-m/

L: https://www.frilagt.se/2023/11/18/l-budget-farre-ordforande-och-mer-till-skolan/https://www.frilagt.se/2023/11/18/l-budget-farre-ordforande-och-mer-till-skolan/

V: https://www.frilagt.se/2023/11/15/v-vill-hoja-skatten-och-ta-bort-alla-sparkrav/https://www.frilagt.se/2023/11/15/v-vill-hoja-skatten-och-ta-bort-alla-sparkrav/

C: https://www.frilagt.se/2023/11/19/c-vill-stalla-krav-om-hammarmolle-damm-och-finjasjon/https://www.frilagt.se/2023/11/19/c-vill-stalla-krav-om-hammarmolle-damm-och-finjasjon/

MP: https://www.frilagt.se/2023/11/16/gront-och-klimatsmart-i-mps-budget/https://www.frilagt.se/2023/11/16/gront-och-klimatsmart-i-mps-budget/

SD: https://www.frilagt.se/2023/11/14/sd-budget-fritidsgard-i-tyringe-istallet-for-motesplats-ljungdala/https://www.frilagt.se/2023/11/14/sd-budget-fritidsgard-i-tyringe-istallet-for-motesplats-ljungdala/

KD: https://www.frilagt.se/2023/11/13/kd-vill-bromsa-bjorklunda-och-skolbygge/https://www.frilagt.se/2023/11/13/kd-vill-bromsa-bjorklunda-och-skolbygge/

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se